Støttepartier vil se handling efter statsministerens grønne kronik

Statsministeren må vise sine grønne ambitioner ved forhandlinger - ikke i kronikker, mener SF og De Radikale.
Radikales næstformand Martin Lidegaard glæder sig over statsministerens ”U-vending”. | Foto: Jens Dresling
Radikales næstformand Martin Lidegaard glæder sig over statsministerens ”U-vending”. | Foto: Jens Dresling
Af Ritzau

To af regeringens støttepartier vil se det i handling, før de overbevises af statsministerens ord i en kronik i Politiken om, at hun ikke længere har forbehold for den grønne omstilling. De Radikales næstformand, Martin Lidegaard, siger, at han glæder sig over statsministerens ”U-vending”.

”Men vi ved også godt, at man skal måle politikere på, hvad de gør og ikke, hvad de siger. Så nu vil vi insistere på, at der kommer mere fart og fokus i den grønne omstilling,” siger han.

”Vi skal have mere vedvarende energi, vi skal have grøn afgift på CO2, og vi skal have en klimafond, der kan gøre, at vi virkelig kan få fart i det,” siger Martin Lidegaard.

Han varsler blandt andet, at De Radikale vil rejse forslaget om en klimafond ved forhandlingerne om en CO2-afgift. I sin kronik i Politiken slutter statsministeren af med beskeden:

”Jeg og regeringen har ikke længere et ”men” i den grønne omstilling. Forbeholdet er væk.”

SF’s klimaordfører, Signe Munk, vil også gerne se de ord gjort til handling i de kommende forhandlinger om eksempelvis en ny CO2-afgift.

”Man skal huske, at klimaet bliver ikke reddet af ord. Det er handling, der skal til. Derfor er det det, der tæller i sidste ende. Valutaen i klimapolitikken er at få banket CO2-udledningen ned. Lige om lidt skal vi forhandle en højere CO2-afgift, som netop skal levere det.”

Her ser SF gerne, at resultatet bliver en model, der sikrer en større reduktion, end de modeller som en ekspertgruppe har præsenteret. Derfor vil hun gerne se det, før hun tror på, at regeringen nu vil gå efter de samme CO2-reduktioner, som SF ønsker.

”Jeg tror ikke, at de grønne armlægningers tid er aflyst,” siger hun.

Hvis statsministeren vil bevise, at hun er lige så grøn som rød, så må hun kaste flere penge i den grønne omstilling, mener Venstre og Konservative.

”I sidste ende handler det jo om økonomi. Socialdemokratiet er ikke villig til at bruge råderummet på den grønne omstilling. De siger, at råderummet skal gå til højere sociale ydelser og offentligt forbrug,” siger Marie Bjerre, Venstres klimaordfører.

Statsministeren skifter mening: ”Det grønne er ikke sekundært”

Dansk Fjernvarme roser ny varmeaftale

Politisk flertal vil gøre op med 380.000 gasfyr

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også