Partier vil stoppe statens milliardindtægter på studielån

Der ryger milliarder i statskassen via renteindtægter fra studielån. Problematisk mener flere partier.
Studielånsrenten på fire procent, mens man læser | Foto: Philip Davali
Studielånsrenten på fire procent, mens man læser | Foto: Philip Davali
ritzau

Fra 2017 til 2021 har den danske stat fået godt 2,8 milliarder kroner ind i renteindtægter fra studerende. Det viser et svar fra Folketingets skatteudvalg, skriver Dagbladet Information. Det drejer sig om 120.000 studerende, der optager studielån og derefter betaler renter af det.

Beløbet på de 2,8 milliarder kroner er næsten en fordobling fra perioden 2011 til 2016. Her var renteindtægterne ved studielån på 1,5 milliarder kroner, skriver avisen.

Uddannelses- og Forskningsministeriet forventer at indkassere godt to milliarder kroner på studielån de næste fire år. Det viser et svar til Uddannelses- og Forskningsudvalget. Men det er problematisk, at staten tjener så mange penge på studielån til studerende. Det mener flere af regeringens støttepartier, samt Dansk Folkeparti.

Enhedslisten vil stille et beslutningsforslag om at sænke renten på studielån. Partiet mener, at det ikke skal være ”en forretning for staten at gældsætte studerende”. Det siger Victoria Velásquez, Enhedslistens uddannelsesordfører, til Information. Hos støttepartiet SF er man enige med Enhedslisten.

”Vi skal sørge for, at vi ikke får mennesker ud på arbejdsmarkedet med høj gæld, derfor bakker vi op om Enhedslistens forlag om at sænke renten på studielån,” siger SF’s uddannelsesordfører Astrid Carøe til Information.

Mens man studerer, er studielånsrenten på fire procent. Herefter falder den til én procent over diskontoen, der hvert år aftales ved finanslovsforhandlingerne. Den har i ti år været på nul, og dermed har renten efter studietiden været på én procent.

”Renteniveauet er lavt”

Men ikke alle partier ønsker at røre ved renten. Venstre og De Radikale mener, at det er rimeligt med en studielånsrente på de fire procent. Venstre vil dog gerne forsøge at se nærmere på, hvad det har af betydning, hvis renten ændres i forhold til de studerendes lån.

Det siger partiets uddannelsesordfører, Ulla Tørnæs, til Information. Uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen (S) mener, at renteniveauet er lavt.

”Den nuværende rentesats er fortsat lav, og uddannelsessøgende kan optage SU-lån uden krav om sikkerhedsstillelse eller pant til forskel fra andre typer lån,” siger han i en mail til mediet.

Er det ikke muligt at tilbagebetale sit lån til tiden, stiger renten til 7,55 procent. Andelen af nyuddannede, der har svært ved at betale deres studiegæld tilbage, er steget fra ti til 17 procent fra 2013 til 2020.

Ekspert: Det er ”galimatias” at rykke it-uddannelserne ud af København

Partier forlader aftale om udflytning af uddannelser

Socialdemokratiet afviser at omlægge SU til lån

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også