Danmark ønsker hårdest mulige sanktioner mod Rusland

Selv om EU-landenes økonomi også rammes, ønsker Danmark, at alle sanktionsmuligheder forbliver på bordet.
"Den danske regering ønsker så hårde sanktioner mod Rusland som muligt,” siger finansminister Nicolai Wammen. | Foto: Jens Dresling
"Den danske regering ønsker så hårde sanktioner mod Rusland som muligt,” siger finansminister Nicolai Wammen. | Foto: Jens Dresling
af ritzau

”Jeg vil benytte dagens møde til at understrege, at den danske regering ønsker så hårde sanktioner mod Rusland som muligt,” siger finansminister Nicolai Wammen (S) forud for mødet.

Budskabet kommer, mens EU-landene endnu engang strammer sanktionsskruen. I den fjerde runde af sanktioner vil Ruslands samhandelsstatus i Verdenshandelsorganisationen ifølge Reuters blive trukket.

Det vil åbne for indførelse af straftold på russiske varer. Samtidig vil det sidestille Rusland med lande som Nordkorea og Iran.

Også et importforbud mod russisk jern og stål er ifølge Reuters på vej samt et eksportforbud for luksusvarer - inklusive biler - med en pris på over 50.000 euro svarende til 372.000 kroner.

Desuden skal et investeringsforbud i russiske olie- og energiselskaber være på vej ligesom sanktioner mod 15 navngivne russiske rigmænd, heriblandt den kendte ejer af fodboldholdet Chelsea, Roman Abramovich.

Dermed er sanktionsmulighederne dog ikke udtømt.

”Vi fortsætter med at diskutere behovet for yderligere tiltag. Danmark ønsker stadig, at alle muligheder er på bordet,” siger Nicolai Wammen.

Påvirker også EU

Ifølge den danske finansminister indebærer sanktionerne ”massive økonomiske og politiske omkostninger for Rusland”, der gør det sværere for Ruslands præsident, Vladimir Putin, at finansiere krigen i Ukraine.

”Vi har set et kraftigt fald i rublens kurs, de russiske renter er skudt i vejret, børsen i Moskva er lukket, og kreditværdigheden er i bund. Sanktionerne har allerede ramt Rusland hårdt,” siger Nicolai Wammen.

Han erkender dog samtidig, at sanktionerne indirekte også rammer EU-landenes egen økonomi. Det kan udløse en svær diskussion i EU om, hvorvidt de medlemmer, som bliver hårdest ramt, skal have hjælp fra fælleskassen.

”Krisen vil desværre også påvirke EU-landene økonomisk. Først og fremmest via stigende energipriser. Friheden har en pris, men vi er i EU enige om at sikre, at EU-landene kan håndtere krisen bedst muligt,” siger Nicolai Wammen.

Den allerstørste hammer i sanktionskuffen er et fuldstændigt stop for køb af russisk gas, olie og kul. Men det vil have omfattende konsekvenser for EU-landenes økonomi og vil ramme særligt hårdt i blandt andet Tyskland og Italien, der har nogle af EU’s største indkøb af russisk energi.

EU vil forbyde eksport af luksusbiler til Rusland

Johnson og nordiske ledere skal drøfte nye tiltag mod Rusland

EU’s fjerde sanktionspakke målrettes den russiske elite og centrale industrier

USA fjerner Ruslands handelsstatus og stopper import af vodka

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

EU-Kommissionen har fredag officielt kategoriseret Temu som en "meget stor online platform", der dermed skal leve op til en række strammere regler. | Photo: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix

Temu kommer under skrappere EU-regler

For abonnenter