Minister om høje fødevarepriser og pres på produktionen: Situationen kan blive alvorlig

Fødevareminister Rasmus Prehn og S-regeringen har sat fart i en tæt overvågning af fødevaremarkedet. Invasionen i Ukraine har sat yderligere pres på produktionen og priserne i Europa og globalt.
Fødevareminister Rasmus Prehn fortæller, at han følger fødevaresituationen tæt. | Foto: Jacob Ehrbahn/Politiken
Fødevareminister Rasmus Prehn fortæller, at han følger fødevaresituationen tæt. | Foto: Jacob Ehrbahn/Politiken
AF JESPER OLESEN OG LARS ATTRUP

Den danske regering og en række myndigheder har indledt en intens overvågning af fødevareforsyningen, da situationen betegnes som alvorlig.

Det er konsekvensen af den russiske invasion i Ukraine og coronakrisen, der har skabt hårdt pres på forsyningskæderne samtidig med, at prisen på råvarer banker i vejret. På samme tid stiger omkostningerne til energi i alle led markant.

Fødevareminister Rasmus Prehn (S) understreger, at der ikke er udsigt til fødevaremangel i Danmark. Alligevel tager han situationen meget alvorligt, fordi der specifikt er udsigt til både hastigt stigende priser på fødevarer, og at situationen generelt fortsat er meget usikker.

”Den danske regering går alt igennem med en tættekam på fødevareområdet lige nu og er klar til at vurdere alternative løsninger som konsekvens af den brutale russiske invasion i Ukraine. Den kan på både langt og kort sigt skabe et alvorligt problem, hvis krisen fortsætter,” siger Rasmus Prehn.

Han peger på, at invasionen på flere områder har store negative konsekvenser for fødevaresektoren.

”Ukraine er Europas kornkammer med bl.a. en stor hvedeproduktion. Det kan ramme fødevareproduktionen, at de råvarer nu er i fare, men også foder til det animalske landbrug og gødningsproduktion. På samme tid er der store udfordringer med energiforsyningen, hvor flere slagterier og mejerier er afhængige af russisk gas. Den situation må vi tage alvorligt, og vi er i tæt dialog med de øvrige EU-lande om det.”

Historisk høje prisudsving

I den forgangne uge pegede både fødevareproducenter, erhvervsorganisationer og dagligvarehandlen på, at der er tale om et hårdt presset marked lige nu.

De første måneder af 2022 har budt på hastigt stigende, globale priser på råvarer, energi og logistik. Dertil er krigen i Ukraine nu kommet, og alle aktører er enige om, at det kan medføre markante prisstigninger på fødevarer.

Branchedirektør Leif Nielsen, DI Fødevarer, peger således på, at de prisstigninger, som er set hidtil, kun er begyndelsen.

”Siden februar er prisen på energi og basisråvarer som hvede og vegetabilsk olie eksploderet på grund af knaphed eller frygt for knaphed. Fødevarebranchen står i en ekstraordinær situation med historisk høje prisudsving,” siger Leif Nielsen.

Netop fødevareforsyningen er på dagsordenen i hele EU lige nu. Eksempelvis har krisen ført til knaphed på visse former for spiseolie i dele af Europa. Ungarn har desuden valgt at indføre begrænsninger i eksporten af visse fødevarer for at holde disse internt i landet.

”Vi er ikke der, hvor der er mangel på fødevarer i Europa samlet. Men jo længere krisen varer, jo mere alvorlig kan situationen blive. Der kan komme uhyrlige priser i butikkerne på enkelte fødevarer, og vi monitorerer udviklingen tæt for at være helt i front på udviklingen,” siger Rasmus Prehn.

Han afviser til gengæld, at der skulle være overvejelser om at indføre eksportbegrænsninger for danske madvarer. Danmark er et stort eksportland af netop fødevarer – fra svinekød til bl.a. mejeriprodukter.

”EU-landene er, ud over de tiltag, som Ungarn har vist, enige om, at varernes frie bevægelighed er afgørende - også for fødevarer. Så der må ikke laves protektionisme. Det håber jeg ikke kommer på tale i denne krise,” siger Rasmus Prehn.

”Hvis krisen fortsætter, og de stigende priser ruller videre, kommer vi i en global situation, hvor udviklingslande regulært kan komme til at mangle mad. Hvede fra Ukraine betyder meget globalt, og hvis den forsvinder, bliver det svært at bespise mange mennesker i verden. Det må vi forholde os til.”

Opsagte aftaler er direkte vej til kaos

Mens krisen eskalerer og prisen på råvarer til fødevareproduktionen banker i vejret, er der her i landet indledt en kamp om, hvor regningen skal ende. Alle led fra producenter til dagligvarekæder overvejer lige nu, hvordan priserne skal udvikle sig.

Mærkevareleverandørerne, der omfatter ca. 100 af landets leverandører til dagligvarehandlen, foreslår ligefrem, at alle handelsaftaler ophæves – både mellem producenter og kæder samt mellem leverandører af fødevarer og det offentlige. Direktør Niels Jensen i organisationen siger om situationen:

”Vi må ikke bringe os selv og markedet i en situation, hvor det er bedre at stoppe produktionen end at sikre fødevareforsyningen.”

Forslaget er dog afvist af flere i dagligvarehandlen og bl.a. Dansk Erhverv, hvor markedsdirektør Henrik Hyltogt mener, at ”vi skal opretholde en forsyningssikkerhed, og det sker ikke, hvis alle aftaler opsiges. Det er tværtimod den sikre vej til kaos”.

Holder fast i grøn omstilling

Fødevareminister Rasmus Prehn afviser, at regeringen har aktuelle planer om at gribe ind over for de høje fødevarepriser som kan ramme forbrugerne.

»Jeg kan sige, at vi monitorerer udviklingen tæt. Hvorvidt der kan blive tale om nye subsidier, kompensationsordninger eller andet, må vi drøfte, hvis det skulle blive aktuelt at kigge på. Mere vil jeg ikke sige om det nu. Vi har fokus på alternative løsninger i krisen. Eksempelvis at give hurtige godkendelser til, at slagterier kan omstille energiforsyning fra gas til olie og andet, som kan være med til at sikre en stabil fødevareproduktion i en presset tid.«

Fødevareministeren understreger, at for ham må krisen ikke betyde, at bremsen trækkes i den grønne omstilling af dansk fødevareproduktion.

”Vi må ikke give op og gå i baglås på det område uagtet krisen og at fødevarepriserne er under hårdt pres. Tværtimod må det være en ekstra motivation til en hurtigere grøn omstilling med bl.a. flere plantebaserede fødevarer. Krisen er alarmerende, og vi skal prioritere fødevaresikkerhed lige nu. Men den må ikke slukke sund fornuft om en grøn omstilling,” mener ministeren.

Fødevareministeriet skyder gang i stor plantefond

FN-opfordring: Indfør ikke eksportstop på varer

Landbrugsorganisation bakker op om at sætte braklægning på pause

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også