Fødevareministeriet skyder gang i stor plantefond

Plantefond skal med 675 mio. kr. frem mod 2030 sikre flere satsninger på plantebaserede fødevarer i dansk landbrug.
"Danmark skal have førertrøjen på, når det handler om plantebaserede fødevarer," lyder det fra fødevareminister Rasmus Prehn. | Foto: Stine Bidstrup/IND
"Danmark skal have førertrøjen på, når det handler om plantebaserede fødevarer," lyder det fra fødevareminister Rasmus Prehn. | Foto: Stine Bidstrup/IND

En ny plantefond skal sørge for, at flere danskproducerede afgrøder går direkte til forbrugeren frem for at blive brugt til foder til landbrugsdyr. Det skriver Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri i en pressemeddelelse.

Med et beløb på 675 mio. kr. skal fonden frem mod 2030 sikre flere satsninger på plantebaserede fødevarer i dansk landbrug.

”Klimaklokkerne har ringet ind for længst. Vi må og skal gøre noget ved vores fødevareproduktion, hvis vi skal i mål med den grønne omstilling. Derfor skal Danmark have førertrøjen på, når det handler om plantebaserede fødevarer. Efterspørgslen efter plantebøffer og havredrik stiger både herhjemme og i udlandet. Så der er både et marked i massiv udvikling og en stor klimagevinst at hente, hvis vi i Danmark begynder at producere flere plantebaserede fødevarer. Der er aldrig blevet brugt så mange penge på plantebaserede fødevarer, som der bliver med plantefonden. Det er hamrende vigtigt for udviklingen mod et grønnere landbrug i Danmark,” landbrugsminister siger Rasmus Prehn om fonden.

Plantefonden er et centralt initiativ i landbrugsaftalen, som regeringen indgik i oktober 2021 sammen med Venstre, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige, Liberal Alliance og Kristendemokraterne.

I Børsen møder plantefonden dog kritik fra Dansk Vegetatisk Forening og Concito, der mener, at beløbet til fonden er for lille. Landbrugsaftalen har nemlig en samlet økonomisk ramme på 27 mia. kr., hvor 1.293 mio. kr., svarende til knap 5 pct. af det samlede beløb, går til plantebaserede fødevarer.

“Det er en god start, og vi er glade for landbrugsaftalens klimamålsætning. Men der bør ske en markant styrkelse af omlægningen til plantebaserede fødevarer, når man genbesøger aftalen,” siger Michael Minther, der er programchef ved Concito.

Brancheforening vil placere ny plantefond under Landbrugsministeriet

Nyt L&F-netværk skal mindske dansk efterslæb for plantebaserede fødevarer

Økologer jubler over den nye landbrugsaftale

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også