PolicyWatch

Nationalbanken: Ukraine-krig vil svække væksten med et procentpoint

Nationalbanken forudser en vækst i dansk økonomi på 2,1 procent i 2022, fordi krigen i Ukraine udløser en svækkelse. Samtidig øges inflationen fra

Nationalbankdirektør Lars Rohde forudser lavere vækst og højere inflation som følge af Ruslands krig mod Ukraine. | Foto: Jens Dresling

Krigen i Ukraine kommer til at gøre ondt på væksten i dansk økonomi, fremgår det onsdag af Nationalbankens seneste prognose for økonomien.

Her forudser Nationalbanken en vækst i 2022 på 2,1 procent. Det er noget under forventningen i september sidste år, hvor der blev spået en vækst på 3,1 procent. Siden har Rusland imidlertid invaderet Ukraine. Krigen vurderes isoleret set at svække væksten med 1,0 procentpoint.

”De menneskelige konsekvenser af invasionen er ubærlige, og mine tanker går til det ukrainske folk,” siger nationalbankdirektør Lars Rohde.

”Hvis vi midt i alt dette skal rette fokus på økonomien, vil invasionen og de omfattende sanktioner mod Rusland få konsekvenser for virksomheder og husholdninger. Nationalbankens vurdering er, at krigen reducerer BNP-væksten med cirka et procentpoint og øger inflationen med cirka to procentpoint i år,” siger han i en pressemeddelelse.

For 2024 venter Nationalbanken en økonomisk vækst på 1,7 pct.

For inflationen venter Nationalbanken i 2022 samlet set 4,9 pct., mens prisstigningerne på årsbasis derefter ses aftage til 1,4 pct. i 2023 og ramme 2,2 pct. i 2024.

Læs mere her:

DI: Krigen i Ukraine kan svække den økonomiske vækst markant

EU-sanktioner hiver dansk design ind under eksportforbud

Mere fra PolicyWatch

Ørsted tvinges til at udskyde kulstop

Regeringen beordrer Ørsted til at holde tre kul- og oliefyrede kraftværker i drift frem til 2024. Energiselskabet fastholder mål om CO2-neutralitet i 2025.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier