Regeringen dropper milliarddyr velfærdslov

Den var et af Socialdemokratiets store slagnumre i valgkampen, men nu droppes den såkaldte velfærdslov.
Regeringen og finansminister Nicolai Wammen (S) må give tabt på forslag. | Foto: Jens Dresling
Regeringen og finansminister Nicolai Wammen (S) må give tabt på forslag. | Foto: Jens Dresling
AF RITZAU

Den var et af Socialdemokratiets store slagnumre i valgkampen, men nu droppes den såkaldte velfærdslov.

Finansminister Nicolai Wammen (S) må give op. Der er ikke 90 mandater, som støtter regeringens forslag til en velfærdslov, som ellers var et af de helt store slagnumre i valgkampen i 2019. Det fortæller finansministeren i interview med Avisen Danmark.

”Det er nu tydeligt, at der ikke er opbakning til regeringens lovforslag om en velfærdslov, og derfor ser jeg ingen grund til, at vi fortsætter lovbehandlingen,” siger Nicolai Wammen til Avisen Danmark.

Velfærdsloven skulle sikre, at fremtidige regeringer var forpligtede til at øge udgifterne til velfærd i takt med, at den demografiske udvikling betyder, at der kommer flere pleje- og omsorgskrævende ældre og børn i de kommende år.

Men det er ikke lykkedes for finansministeren at skaffe flertal. Selv om loven nu bliver kastet i skraldespanden, skal danskerne ifølge finansministeren ikke frygte, at der skal spares på velfærden, så længe S-regeringen har magten.

”Vi har jo fremlagt et lovforslag, som der desværre ikke var det forventede flertal for.”

”Men det ændrer ikke på, at vi har fremlagt og fået gennemført en masse politik i finanslovsaftalerne og aftalerne med Kommunernes Landsforening og Danske Regioner, hvor vi sikrer, at det demografiske træk bliver dækket,” siger Nicolai Wammen til Avisen Danmark.

Sammen med Arne-pensionen var løftet om en velfærdslov et af de vigtigste og største valgløfter fra Socialdemokratiet i valgkampen i 2019.

Det var Socialdemokratiets formand og statsministerkandidat, Mette Frederiksen, som selv lancerede begrebet ”velfærdsloven” i valgkampen ”for at binde Lars Løkke til masten”, som hun udtrykte det.

Venstre og Konservative er godt tilfredse med, at regeringen nu dropper velfærdsloven.

”Det er en fremragende nyhed, at finansministeren er kommet til fornuft og trækker lovforslaget.”

”Nu skal vi som politikere fremover forholde os aktivt til, om vi ønsker at bruge flere penge på velfærd, eller om vi mener, at vi kan gøre det klogere. Vi skal se på de faktiske forhold i stedet for blindt og ukritisk at bruge pengene,” siger Søren Pape Poulsen, formand for De Konservative, til Avisen Danmark.

Hos støttepartiet SF er formand Pia Olsen Dyhr ærgerlig over, at især De Radikale ikke har ønsket at støtte velfærdsloven:

”Det er grotesk, at de borgerlige partier sammen med De Radikale ikke vil være med til at sikre velfærden. Nu er der ingen garantier for vælgerne, hvis magten skifter,” siger Pia Olsen Dyhr til Avisen Danmark.

Regeringen appellerer til partier: Bak op om velfærdslov

Tænketank: Ny velfærdslov kan spise det meste af råderummet

Regeringen udskyder dusinvis af lovforslag

SF vil have Folketinget til at hastebehandle velfærdslov

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også