Medie: Regeringens CO2-afgift indeholder rabat til cementgigant

Flere virksomheder kan forvente en ny skat på 750 kroner per ton CO2 med regeringens forslag. Andre får rabat.
Foto: Thomas Borberg
Foto: Thomas Borberg
AF RITZAU

Når regeringen klokken 12 præsenterer sit udspil til en grøn skattereform, vil det også indeholde en ny skat på CO2. Skatten skal ifølge Politiken pålægges virksomheder i og uden for EU’s kvotesystem.

Samtidig vil den give en rabat til virksomheder, der benytter sig af det, som hedder mineralogiske processer og blandt andet bruger meget energi. Det gælder for eksempel cementproducenten Aalborg Portland.

Det viser regeringsnotater, som Politiken kender indholdet af.

Konkret vil regeringen ifølge avisen foreslå, at virksomheder, der ikke er kvotebelagte, skal underlægges en CO2-skat på 750 kroner per ton CO2.

Allerede kvotebelagte virksomheder skal ifølge regeringen pålægges en ny CO2-afgift på 375 kroner per ton CO2.

Afgiften for kvotebelagte virksomheder kommer ud over de 750 kroner, som regeringen forventer vil udgøre den såkaldte kvotepris fra EU i 2030. I dag er den 600 kroner per ton CO2.

For virksomheder som Aalborg Portland, der bruger mineralogiske processer, vil regeringen foreslå en rabat. Her vil beskatningen på CO2 udgøre 100 kroner per ton CO2.

Lægger sig tæt på eksperters forslag

Udspillet kommer, efter at en ekspertgruppe i februar fremlagde tre bud på en ny CO2-beskatning. Ifølge avisen lægger det sig tæt på eksperternes model 2.

Ifølge ekspertgruppen står Aalborg Portland sammen med fire andre virksomheder i Danmark for 44 procent af industriens samlede udledning.

Det er virksomheder, der ud over cementproduktion blandt andet beskæftiger sig med olie- og gasproduktion i Nordsøen. Landbruget er ikke medregnet. Virksomhederne udgør dog ”kun en meget lille andel af værditilvæksten og beskæftigelsen” i Danmark i 2030, vurderer ekspertgruppen.

Afgiften for ikke-kvotebelagte virksomheder, som regeringen foreslår, svarer til ekspertgruppens højeste bud på en CO2-afgift på disse typer virksomheder.

Skattereformen fremlægges, efter at regeringen tirsdag fremlagde sit udspil ”Danmark kan mere II”. Det handler om, hvordan man kan sætte skub i den grønne omstilling og gøre Danmark uafhængig af russisk gas.

I samme udspil skønnes det, at regeringens bud på en grøn skattereform vil reducere virksomhedernes gasforbrug med 30 procent frem mod 2030.

Det vil samtidig medføre reduktioner på omkring 3,7 millioner ton CO2-ækvivalenter (CO2e) i 2030. CO2e er en omregningsfaktor, som anvendes ved sammenligning af forskellige drivhusgassers indvirkning på drivhuseffekten.

Ekspertgruppe anbefaler CO2-afgift på højst 750 kr.

Grøn skattereform med mere ensartet beskatning præsenteres onsdag

Dansk Erhverv håber på høj CO2-afgift og lavere erhvervsbeskatning

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

EU-Kommissionen har fredag officielt kategoriseret Temu som en "meget stor online platform", der dermed skal leve op til en række strammere regler. | Photo: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix

Temu kommer under skrappere EU-regler

For abonnenter