PolicyWatch

Partier savner ambitioner om nyt karaktersystem i udspil

S vil kræve optagelsesprøve for kvote 2-ansøgere. Men noget mangler i udspillet, siger partier.

Det er fint nok at gøre op med karakterpresset, men der skal også ses på karakterskalaen, mener man i Radikale Venstre. | Foto: Niels Hougaard/IND

Der er gode elementer i regeringens uddannelsesudspil, som skal gøre op med karakterpresset på de videregående uddannelser. Så længe det rent faktisk fjerner pres - og ikke bare flytter det.

Det siger uddannelsesordfører Katrine Robsøe (R), forud for, at Folketingets partier tirsdag eftermiddag skal til forhandlinger med regeringen om udspillet.

I udspillet foreslår regeringen, at det fremover skal være en optagelsesprøve - og ikke højskole- og udlandsophold - som afgør, om unge er parate til studiestart. Samtidig vil regeringen skrue op for antallet af optagne i kvote 2 fra ti procent til minimum 25 procent på alle uddannelser.

”Vores optagelsessystem er jo svært på den måde, at hver gang du rykker på et tandhjul, begynder de andre også at dreje. Hvis du bare flytter alt presset over på en optagelsesprøve i stedet for, har vi jo ikke opnået det, vi rent faktisk gerne vil,” siger Katrine Robsøe.

En af de ting, som De Radikale savner, er, at der i udspillet er et større fokus på at styrke vejledningen i forhold til studievalg. Og så vil partiet gerne have ændret karakterskalaen, så der for eksempel ikke er en minuskarakter -3.

”Det vil være en måde at gøre noget ved en stor del af det pres, som unge føler i vores uddannelsessystem. Mange peger på, at det kommer fra den karakterskala, vi har, som er med til at skævvride og give børn og unge minuskarakterer,” siger Katrine Robsøe.

V: Uddannelsesinstitutioner ved bedst

Venstre og Dansk Folkeparti deler bekymringen. De efterspørger også et fokus på karakterskalaen.

”Det er minuskarakterer og så for store spring mellem karaktererne, som er nogle af de helt grundlæggende problemer ved skalaen, som vi kender, og som jeg også oplever bred enighed om skal løses. Derfor kan det undre mig, at det ikke er med,” siger uddannelsesordfører Jens Henrik Thulesen Dahl (DF).

Venstres uddannelsesordfører, Ulla Tørnæs, mener dog, at det overordnet er rigtig positivt, at regeringen lægger op til, at der skal være flere fleksible veje ind i det videregående uddannelsessystem.

”Den del, der handler om, at vi fra centralt hold skal bestemme, hvad der skal stilles af krav for, at man kan optages gennem kvote 2 - det er jeg skeptisk overfor. Jeg tror, at uddannelsesinstitutionerne er bedst til at vide, hvad der stilles af krav på de enkelte uddannelser,” siger hun.

Også SF-uddannelsesordfører, Astrid Carøe, synes, at udspillet er fornuftigt. Hun vil have klarere svar på, præcis hvordan testen skal udformes, men er åben for et testsystem:

”Det er jo ikke en test, der skal være megasvær, men mere en generel test, der viser studieegnethed,” siger hun.

Optagelsesprøve skal afgøre optag for kvote 2-studerende - ikke rejser og højskoleophold

Mere fra PolicyWatch

Regeringen forbyder rutineflaring fra næste sommer

Det bliver ulovligt at brænde overskudsgas af i Nordsøen, medmindre det er strengt nødvendigt af hensyn til medarbejdernes sikkerhed. Det har regeringen netop besluttet på baggrund af en række afsløringer fra EnergiWatch.

Vestager forventer techlov træder i kraft inden for et år

Europa-Parlamentet arbejder på højtryk for at få stemt de to kommende techlovpakker igennem inden sommer, så de sidste skridt kan tages i efteråret. Allerede næste forår forventes store dele af de to lovpakker at træde i kraft, melder EU’s konkurrencekommissær Margrethe Vestager og EU-parlamentariker Christel Schaldemose.

Formand for minkavlere: Horribel læsning om et totalt kollaps

Formand for Danske Minkavlere Tage Pedersen er chokeret over den læsning, han indtil videre har nået i Minkkommissionens beretning. Han opfordrer Folketinget ”til at sikre, at ingen andre danskere skal udsættes for den behandling, vi er blevet udsat for”.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier