Møde om videre forløb i Minksagen rykket til tirsdag

I lyset af skyderiet søndag i storcenteret Field’s i København udskydes minkmøde i Granskningsudvalget.
Sophie Løhde (V) under pressemøde efter møde i Folketingets Granskningsudvalg, hvor Minkkommissionens beretning afleveres på Christiansborg, torsdag den 30. juni 2022.
Sophie Løhde (V) under pressemøde efter møde i Folketingets Granskningsudvalg, hvor Minkkommissionens beretning afleveres på Christiansborg, torsdag den 30. juni 2022.
af ritzau

Folketingets Granskningsudvalg har rykket det møde, hvor medlemmerne skulle tage stilling til den videre proces efter Minkkommissionens beretning, til tirsdag.

Ifølge Ritzaus oplysninger er udskydelsen af mødet sket i lyset af skyderiet i storcenteret Field’s på Amager i København søndag.

Minkkommissionen afleverede torsdag sin beretning til udvalget og siden til offentligheden. På mødet med kommissionen torsdag blev udvalget ikke enige om en indstilling til sit overudvalg, Udvalget for Forretningsorden. Derfor blev det planlagt, at udvalget skulle træde sammen igen mandag klokken 13.

Her skulle den videre proces i Folketingets behandling af beretningen aftales. Der skulle også tages stilling til et eventuelt yderligere møde med kommissionen. Det kommer altså ikke til at finde sted mandag. Derimod mødes udvalget tirsdag klokken ni.

I beretningen fik en række ministerier kritik for deres rolle i forløbet op til og efter, at regeringen besluttede, at alle mink skulle aflives. En beslutning, som regeringen ikke havde hjemmel til. Det betyder, at regeringen ikke havde beføjelser fra nogen lov til at kræve det af borgerne.

Kommissionen, der ikke skal tage stilling til konsekvenserne for ministre, skrev i sin beretning, at der var grundlag for disciplinære sager mod ti embedsmænd. Herunder departementscheferne i Statsministeriet og Justitsministeriet. I beretningen skrev kommissionen også, at regeringens pressemøde om beslutningen var ”grov vildledning” af offentligheden og minkavlerne.

Efter beretningen blev afleveret torsdag var oppositionen ikke i tvivl om, at forløbet om aflivningen af alle mink i november 2020 burde få et efterspil i Folketinget.

”Det er så groft, at selvfølgelig bør der drages parlamentariske konsekvenser,” lød det fra Venstres politiske ordfører, Sophie Løhde.

”Det er stærkt kritisabelt. Statsministeren har handlet stærkt kritisabelt. Hun har vildledt befolkningen,” sagde De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen.

Modsat har regeringen og to af dens tre støttepartier meldt ud, at de ikke mener, at der er basis for en advokatvurdering. Dermed har fokus rettet sig mod De Radikale. I weekenden har partiet oplyst, at man betragter en advokatvurdering som en blindgyde. Til gengæld kræver man en politisk afgørelse. At statsministeren udskriver valg.

Ifølge De Radikale vil partiet vælte regeringen, når Folketinget første gang mødes igen i oktober, hvis ikke statsministeren har udskrevet valg inden da.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

EU-Kommissionen har fredag officielt kategoriseret Temu som en "meget stor online platform", der dermed skal leve op til en række strammere regler. | Photo: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix

Temu kommer under skrappere EU-regler

For abonnenter