Skatteminister om kritik af Arne-skat: "Det er ret og rimeligt"

Regeringen ønskede ikke at spare andre steder og har derfor valgt at finansiere Arne-pension med en forhøjet selskabsskat til finanssektoren.
Skatteminister Jeppe Bruus. | Foto: Jonathan Damslund
Skatteminister Jeppe Bruus. | Foto: Jonathan Damslund

Regeringen har fået kritik for at pålægge hele finanssektoren en forhøjet selskabsskat til at finansiere Arne-pensionen ud fra et argument om en overnormal profit i sektoren, og at bankerne var skyld i finanskrisen. Men skatteminister Jeppe Bruus (S) siger i et interview med Berlingske, at det er for at friholde andre dele af samfundet, at man går den vej.

”Det er ud fra et samlet hele. Man skal træffe et valg i politik. Når vi har ønsket at udvide retten til tidlig pension, så kan det kun lade sig gøre ved at finde pengene et sted. Vi ønsker ikke at spare på sygeplejersker eller sosu-assistenter, og vi ønsker ikke at hæve skatten for almindelige mennesker, så er vi nødt til at finde en anden måde.”

”Der har vi peget på, at et samfundsbidrag fra den finansielle sektor er et centralt element i finansieringen, og vi synes, det er ret og rimeligt, at de bidrager til det,” siger han.

Arne-pensionen koster cirka 3,6 mia. kr. om året og bliver bl.a. finansieret ved en forhøjet selskabsskat på finansielle virksomheder, der næste år bliver sat op fra 22 pct. til 25,2 pct. og året efter til 26 pct. Det vil indbringe 1,26 mia. kr. i statskassen, når den er fuldt indfaset, og er dermed det største delelement i finansieringen.

Venstre varslede i sidste uge, at man freder Arne-pensionen, som partiet ellers har været modstander af, siden Socialdemokratiet lancerede forslaget.

Maj Invest-direktør kalder finansiel særskat et unormalt retsprincip

Minister forsvarer Arne-skat: ”Den finansielle sektor var med til at køre økonomien i sænk”

Finanssektoren tabte slag om Arne-skat – men holder øjnene åbne for kattelem

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

EU-Kommissionen har fredag officielt kategoriseret Temu som en "meget stor online platform", der dermed skal leve op til en række strammere regler. | Foto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix

Temu kommer under skrappere EU-regler

For abonnenter