PolicyWatch

Landbrugsstyrelsen forsøgte at dække over ulovlige milliontilskud

Embedsmænd i Landbrugsstyrelsen opfordrede de adelige ejere bag et af Danmarks største landbrug, Bregentved Gods, til at finde på nye forklaringer i en sag om 28 millioner støttekroner.

Foto: Jens Dresling

De opdigtede forklaringer skulle dække over, at Landbrugsstyrelsen og den daværende landbrugsminister med åbne øjne havde givet Bregentved Gods mange millioner kroner i strid med reglerne. Det skriver Radio4.

Opfordringen til Bregentved kom, da EU-Kommissionen opdagede sagen og gjorde opmærksom på, at Bregentved ikke skulle have haft en krone. Landbrugsstyrelsens embedsmænd prøvede at redde sig ud af kniben ved direkte at opfordre Bregentved til at pynte på virkeligheden.

Forløbet fremgår af en omfattende aktindsigt, som Radio4 har gennemgået, samt af en advokatudredning fra januar i år bestilt af Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. Dokumenterne afslører også, at daværende landbrugsminister Esben Lunde Larsen (V) kendte til omgåelsen af EU-reglerne.

EU gav støtte til byggeri af moderne svinestalde. Hver ansøger kunne højst få 7 millioner kroner i støtte. Bregentved ville bygge nye svinestalde på fire gårde, som hører under godset, og oprettede fire selskaber til formålet – et til hvert staldprojekt. Det stod klart for Landbrugsstyrelsen, at formålet var at opnå fire gange den maksimale støtte. Ministeren vidste det også.

I et notat, som blev forelagt Esben Lunde Larsen (V) i marts 2018, fremgik det, at Bregentved ”valgte at lave fire projekter for at opnå fire gange det maksimale støtteloft”. Da sagen blev forelagt ministeren 16. marts 2018, blev ”muligheden for lovlig omgåelse” nævnt direkte.

Omgåelsen var bare ikke lovlig, og sagen udløste en omfattende skandale, som handler om EU-støtte til dansk landbrug for milliarder, og som lige nu er årsag til en gigantisk oprydning i sager tilbage til 2017, som kan ende med at koste de danske skatteydere dyrt.

Udskældt Venstre-minister får kritik af statsrevisorer

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier