Venstre vil indføre ret til fuldtid til medarbejdere i trængte velfærdsjob

Deltidsansatte i det offentlige på de ”store velfærdsområder” skal have ret til at arbejde fuldtid, hvis de ønsker det, lyder det i et udspil fra Venstre.
Venstre vil sikre de mennesker, der er deltidsansat, ret til at gå på fuld tid, hvis de ønsker det, forklarede politisk ordfører Sophie Løhde. | Foto: Mads Claus Rasmussen
Venstre vil sikre de mennesker, der er deltidsansat, ret til at gå på fuld tid, hvis de ønsker det, forklarede politisk ordfører Sophie Løhde. | Foto: Mads Claus Rasmussen
af ritzau

Hvis deltidsansatte i ”store velfærdsområder” i kommunerne ønsker at arbejde fuldtid, skal de have ret til det, for der mangler hænder i eksempelvis ældreplejen og sundhedsvæsenet.

Det foreslår Venstre i et nyt udspil. Udspillet kommer i forbindelse med partiets sommergruppemøde i Helsingør.

”Det handler om, at Danmark står i en beskæftigelseskrise, hvor der er enorm stor mangel på arbejdskraft i velfærdssektoren og i den private sektor. Det er meget svært at rekruttere kvalificerede medarbejdere til ældreplejen, daginstitutioner, skoler og sundhedsvæsenet, men også den private sektor,” siger Sophie Løhde, politisk ordfører for Venstre.

Den situation udspiller sig, alt imens deltidsansatte i den offentlige sektor gerne vil arbejde mere.

I juli offentliggjorde fagforbundet FOA en undersøgelse, hvor hver femte af de deltidsansatte sosu-medarbejdere på ældreområdet svarede, at de ønsker sig flere faste timer inden for de næste to år. Men halvdelen af dem, der gerne vil op tid, har fået afslag hos deres arbejdsgiver.

Derfor er der behov for en egentlig ret til fuldtid, mener Venstre.

”I dag er der jo en situation, hvor der er nogle arbejdsgivere, der ikke tilbyder det, fordi det er direkte billigere for dem i forhold til eksempelvis at få bemandet nattevagter i ældreplejen. Der er vi nødt til nu at få anlagt en ny kultur i vores offentlige sektor, hvor vi sikrer, at de mennesker, der ønsker at arbejde flere timer, får mulighed for det,” siger Sophie Løhde.

De ”store velfærdsområder” er eksempelvis pædagoger, sosu-assistenter og sygeplejersker, lyder det.

Forslag fremført tidligere

Forslaget om at give deltidsansatte ret til en arbejdsuge på 37 timer har i de senere år været fremført af også røde partier og af fagbevægelsen, og det er skrevet ind i regeringens forståelsespapir med støttepartierne, at det skal undersøges, om der kan indføres en sådan ret.

”Der er ikke nogen nem og hurtig løsning. Så havde vi jo gjort det,” sagde formanden for løn- og personaleudvalget i Kommunernes Landsforening, Michael Ziegler (K), der også er borgmester i Høje-Taastrup, til Berlingske i 2019, da Enhedslisten og SF ville have flere på fuldtid.

Samme forslag om ret til fuldtid kom fra Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) i marts. Et udtræk, som FH havde fået Danmarks Statistik til at lave, viste, at cirka 22.000 deltidsansatte i det offentlige ønskede at arbejde mere.

Det svarer til 11 procent af de deltidsansatte i det offentlige. I alt arbejder 218.000 ansatte på deltid i den offentlige sektor ifølge tal fra Beskæftigelsesministeriet.

I regionerne har sygeplejersker og sosu-assistenter siden 2020 haft ret til at gå på fuldtid.

Hos FOA siger sektormand Torben Klitmøller Hollmann, at der allerede er indgået en aftale med kommunerne om, at de så vidt muligt skal tilbyde deltidsansatte flere timer.

”Men det er svært, for der følger jo ikke finansiering med. Så der er kommuner, der ikke har råd til det. Samtidig hører vi fra medlemmer, der gerne vil på fuldtid, at de så måske får tilbudt at arbejde hver anden weekend i stedet for hver tredje. Det har de ikke lyst til,” siger han.

DI og Danske Regioner ønsker milliardfond til ny teknologi i sundhedsvæsenet

Fagbevægelsen kræver ret til fuldtid for offentligt ansatte

Ordførere kræver flere fuldtidsstillinger i ældreplejen

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

EU-Kommissionen har fredag officielt kategoriseret Temu som en "meget stor online platform", der dermed skal leve op til en række strammere regler. | Photo: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix

Temu kommer under skrappere EU-regler

For abonnenter