Enhedslisten vil halvere antallet af svin og køer frem mod 2030

I et nyt udspil fra Enhedslisten fremgår det, at partiet vil halvere den animalske produktion frem mod 2030. Politisk ordfører kalder det et ”centralt krav” efter næste folketingsvalg.
Enhedslistens politiske ordfører, Mai Villadsen. | Foto: Finn Frandsen/Digital image.
Enhedslistens politiske ordfører, Mai Villadsen. | Foto: Finn Frandsen/Digital image.
af ritzau

Enhedslisten præsenterer tirsdag et klimaudspil, som partiet kalder en ”konkret vej til at nå 70 procent-målsætningen”. Det fremgår af en pressemeddelelse fra partiet. Planen præsenteres på partiets sommergruppemøde tirsdag formiddag.

I udspillet foreslår Enhedslisten blandt andet, at man skal halvere den animalske produktion frem mod 2030.

Partiets politiske ordfører, Mai Villadsen, siger, at det bliver et ”centralt krav” fra Enhedslisten efter det næste folketingsvalg.

”Klimakrisen buldrer derudaf, og jeg tror, at den bekymrer rigtig mange af os. Hvis man skal sidde på Enhedslistens mandater efter et valg, skal man selvfølgelig også levere grønne resultater og grønne garantier til os, for at der kommer endnu mere klimahandling,” siger hun.

”Derfor kommer vi selvfølgelig til at stille en række konkrete krav, hvis og såfremt at vores mandater bliver afgørende efter et valg.”

Hun slår dog fast, at partiet ikke er ”ultimative” om specifikke krav til, hvordan der skal reduceres.

37 milliarder til jobrotation

Halveringen af den animalske produktion skal betales gennem en klimalandbrugsfond til ”kompensation og opkøb af animalsk landbrug”. Her afsættes 37 milliarder kroner. Samtidig skal 2,6 milliarder afsættes til jobrotation.

”Vi har en klar forventning og forhåbning om, at der vil være grønne arbejdspladser nok – også i landbruget i virkeligheden – til de mennesker, der vil være berørt,” siger Mai Villadsen.

En stor del af pengene - 24,5 milliarder kroner - skal findes ved at fremrykke dele af pensionsbeskatningen. Enhedslisten vil øge loftet for indbetaling til en aldersopsparing, så det er muligt at indbetale 12.000 kroner om året.

I pressemeddelelsen understreges det, at udspillet ikke baserer sig på fremtidig teknologi, som man endnu ikke kender.

Ud over en halvering af den animalske produktion frem mod 2030 er en del af udspillet, at den klimarabat, der er blevet givet til Aalborg Portland og andre store CO2-udledere, skal annulleres.

I juni blev et politisk flertal enige om en CO2-afgift på 750 kroner per ton i 2030. Men firmaer inden for ”mineralogiske processer” såsom cementproducenten Aalborg Portland får ifølge aftaleteksten en CO2-afgift på 125 kroner per ton.

Ifølge Enhedslistens udspil skal Aalborg Portland og de andre virksomheder i kategorien også gå ind under den høje CO2-afgift. Det skal indfases allerede fra 2024.

Udspillet indeholder derudover forslag om et stop for salg af nye fossile biler i 2025, og at Danmark skal være klimaneutralt i 2040.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også