Minister om Christiania-aftale: Skal sikre billigere boliger

Beboerne på Christiania har sagt ja til, at der opføres 15.000 kvadratmeter almene boliger i fristaden.
Foto: Mads Claus Rasmussen
Foto: Mads Claus Rasmussen
af ritzau

Frem mod 2031 skal opførelsen af 15.000 kvadratmeter almene boliger på Christiania i København være med til at sikre, at almindelige mennesker får råd til at bo i hovedstaden.

Det siger bolig- og indenrigsminister Christian Rabjerg Madsen (S), efter at christianitterne har sagt ja til et udspil fra regeringen natten til mandag.

”Resultatet er en kæmpe sejr i kampen om at sikre billigere boliger til almindelige mennesker i København,” lyder det.

Med et ja til udspillet får christianitterne blandt andet lov til at købe den del af volden og de boliger, som de i dag lejer af staten, for 67 millioner kroner. Derfor kan de potentielt se frem til en besparelse på 6,5 millioner kroner i lejeudgifter om året.

”Det har været christianitternes ønske i længere tid,” fastslår han.

Christianitterne føler ikke nødvendigvis, at de har haft et reelt valg, fordi konsekvenser ved et ”nej” har været så store. Hvad tænker du om det?

”Vi har forhandlet i månedsvis. Vi har haft et godt og konstruktivt forhandlingsforløb. Vi har også lyttet til deres ønsker, ligesom de har lyttet til vores. Så derfor er det en balanceret aftale. Men i ethvert forhandlingsforløb kommer der et tidspunkt, hvor man skal sige ja eller nej, og der er vi så kommet til nu,” siger ministeren.

Mulighed for at indgå i planlægningen

Boligerne kommer til at blive opført efter de samme regler som i resten af landet. Men inden for de regler er der god mulighed for, at christianitterne får lov til at indgå i planlægningen af byggeriet, lyder det videre.

”De (christianitterne, red.) kan indgå i dialog med kommunen eller boligselskabet om, hvordan man eksempelvis opfører boligerne bæredygtigt. Men de kan også indgå i en dialog om, hvordan byggeriet kommer til at passe sammen med resten af Christiania,” siger Christian Rabjerg Madsen.

Det var et ”ret stort flertal” af dem, som var til stede på mødet, der stemte ja til udspillet. Det sagde talsperson for Christiania Hulda Mader kort efter afstemningen.

Det er dog ikke uden bekymringer, at tommelfingeren blev vendt opad til regeringens forslag.

”Vi har da rigtig mange store bekymringer. Man forventer, at der bygges 15.000 etagemeter på et område, som måske er en tredjedel eller en femtedel af Christianias egentlige størrelse,” siger Hulda Mader, der påpeger, at området i forvejen er tæt bebygget.

”Vi vil gerne have nye christianitter, men det skal være mere jævnt fordelt, og det skal være mere organisk,” siger hun.

I dag bor der cirka 700 voksne og 150 børn på Christiania.

Christianias advokat, Knud Foldschack, havde inden søndagens møde anbefalet christianitterne at takke ja til regeringens aftale, da det ellers ville bringe Christiania i en økonomisk uoverskuelig situation.

Nu skal parterne så følge op på den aftale, der er blevet indgået. Herefter går man i gang med lokalplanlægningen.

Christianitter tygger på tilbud fra staten om arealkøb

Regeringen har givet Christiania et tilbud som er svært at afvise

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu