Radikale bakker stram finanslov op og vil lave reformer - EL kalder den utilstrækkelig

De Radikales leder er enig i en stram finanslov, men mener, at der skal store reformer til. Enhedslisten mangler markant flere penge til velfærd og samfundets udsatte.
De Radikales leder, Sofie Carsten Nielsen, mener, at der er behov for store reformer. | Foto: Finn Frandsen/Digital image.
De Radikales leder, Sofie Carsten Nielsen, mener, at der er behov for store reformer. | Foto: Finn Frandsen/Digital image.

Titlen på regeringens forslag til næste års finanslov er ”Stramt og ansvarligt”. Og det er sådan, det bliver nødt til at være lige nu, siger De Radikales leder, Sofie Carsten Nielsen, som ”i den grad bakker op om linjen”.

”Det er et ansvarligt finanslovsforslag, og det er godt. Men den meget minimale finanslov viser også alt om, at vi har brug for reformer, siger Sofie Carsten Nielsen.

Det er ikke finansloven, men derimod reformer, som ifølge Sofie Carsten Nielsen skal løse ”de enorme problemer”. Det gælder både i det private og det offentlige, hvor der blandt andet mangler sygeplejersker, pædagoger og folk i psykiatrien.

”Den valgkamp, vi står over for nu, bør handle om, hvordan vi får lavet de reformer, der skal til, for at vi kan investere i børn og unge og flere kolleger til blandt andre sygeplejersker,” siger hun.

Regeringen lægger med sit finanslovsudspil op til at sætte penge af til en forhandlingsreserve på 550 millioner kroner.

”Vi kommer jo ingen vegne for 550 millioner kroner,” siger Sofie Carsten Nielsen, som dog heller ikke mener, at puljen bør være større.

”Vi kan ikke bare udvide den pulje. Det er ikke det, vi argumenterer for. Finansloven kommer ikke til at løse vores udfordringer. Vi bliver nødt til at have reformer og et mere langsigtet perspektiv. Vi mangler virkelig den 2030-plan,” siger hun.

De Radikale fremlagde selv en økonomisk 2030-plan i forbindelse med partiets sommergruppemøde tidligere på måneden. Med den har partiet blandt andet foreslået at øge arbejdsudbuddet med 23.000 personer, hæve udviklingsbistanden til en procent i 2030 og indføre en lavere skat på arbejdsindkomst i både bund og top.

EL mangler penge til velfærd og samfundets udsatte

I Enhedslisten er man ikke imponeret over finanslovsforslaget. Her efterlyser man markant flere penge til velfærd og samfundets udsatte

”Det er dybt kritisabelt, at der ikke er flere penge i regeringens finanslovsudspil til at løse tidens store problemer. Enhedslistens hovedprioritet til finanslovsforhandlingerne bliver derfor at finde flere penge, så vi både kan sikre mærkbar akuthjælp mod prisstigninger og har midler nok til at styrke både velfærden og den grønne omstilling. De penge skal findes hos de rigeste. Det forslår som en skrædder i helvede, når regeringen kun vil pege på små 600 millioner til blandt andet ældre, sundhed og psykiatri,” siger Enhedslistens politiske ordfører, Mai Villadsen, i en skriftlig kommentar.

Nicolai Wammen har varslet en meget stram finanslov set i lyset af den stærkt stigende inflation, der er kommet efter Ruslands invasion af Ukraine i februar. Regeringen har afsat cirka 600 millioner kroner til den såkaldte forhandlingsreserve. Regeringen har i en anden pulje afsat to milliarder kroner til tiltag, der skal være en hjælp mod stigende priser på blandt andet energi og fødevarer næste år.

Men det er slet ikke nok, mener Mai Villadsen.

”Allerede i dag har rigtig mange svært ved at betale deres regninger på grund af de voldsomme prisstigninger. De kan se frem mod en rigtig hård vinter, hvor det bliver endnu sværere at betale varmeregningen. Regeringens forslag til hjælp er helt utilstrækkeligt, når vi ser på de økonomiske problemer, folk står med i hverdagen.”

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også