Danmark køber 4,5 mio. doser af opdateret corona-vaccine

Målgruppen for at få en booster-vaccine mod corona i efteråret bliver udvidet med blandt andet frontpersonale.
Magnus Heunicke præsenterede på et pressemøde, at booster-vaccinerne bliver opdaterede versioner, netop er blevet godkendt af Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA). | Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Magnus Heunicke præsenterede på et pressemøde, at booster-vaccinerne bliver opdaterede versioner, netop er blevet godkendt af Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA). | Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
af ritzau

Når efterårets vaccinationsindsats starter 15. september i Danmark, bliver det med opdaterede corona-vacciner mod omikronvarianter. Det oplyser Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Samtidig udvides målgruppen. Tidligere var det alle over 50 år og særligt sårbare under 50 år, der ville blive tilbudt en booster-vaccine.

”Derudover anbefaler vi også, at gravide, personale på sundheds- og ældreområdet og udvalgte dele af socialområdet, og som har tæt kontakt til borgere og patienter i øget risiko, samt pårørende til personer i særlig øget risiko bliver booster-vaccineret mod covid-19,” skriver Sundhedsstyrelsen.

De første variantopdaterede vacciner ankommer i næste uge. Her leveres 1,2 mio. doser, siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på et pressemøde.

Ugen efter ankommer yderligere 1,4 mio. doser, mens der i september i alt vil blive leveret 4,5 mio. doser.

”Den vaccine, man nu tilbyder til befolkningen, virker bredere og bedre. Man forventer ikke, at bivirkningerne vil være anderledes i de nye, opdaterede vacciner - kun at virkningen bliver bedre,” siger Lægemiddelstyrelsens direktør, Lars Bo Nielsen, på pressemødet.

De nye vacciner er udviklet af Pfizer/Biontech og Moderna.

Minister kalder det ”perfekt timing”

15. september begynder vaccinationsindsatsen med beboere på plejehjem. Fra 1. oktober kan resten af målgrupperne blive vaccineret.

Magnus Heunicke kalder det ”perfekt timing” at komme i gang med vaccinationsindsatsen nu. Det vil også gøre det muligt at holde samfundet åbent over vinteren, lyder det.

”Vi kan gøre rigtig meget, hvis vi starter rettidigt, og vi starter nu. Vaccinerne er som altid helt afgørende. Det er ikke muligt at få smitten ned på nul med omikron. Det handler om at beskytte dem, der er i risiko,” siger Heunicke.

På et samråd 24. august lød det fra ministeren, at Danmark kan få leveret op til 9,4 mio. doser i alt af de variantopdaterede vacciner i tredje og fjerde kvartal af 2022.

Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) indstillede torsdag til, at de to corona-vacciner, som er tilpasset flere virusvarianter, blev godkendt til brug i EU. EU-Kommissionen godkendte dem senere torsdag, og derfor kan de nu benyttes i Danmark.

Moderna konverterer Europas allerede bestilte vacciner til nyudviklet booster

Danskere over 50 år får tilbudt fjerde stik mod corona

Heunicke: Danmark var ikke godt nok forberedt på coronapandemi

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også