Styrelse truer med at tvangsopløse storfiskers milliardselskab

Erhvervsstyrelsen mener, at Henning Kjeldsen Holding har værdisat selskabet for højt og kræver, at selskabet indsender nyt regnskab.
Storfiskeren Henning Kjeldsen blev så sent som i december sidste år kendt skyldig i en sag om omfattende snyd med fiskekvoter. Nu er kvoterne i centrum igen. Arkivfoto: Betina Garcia/Ritzau Scanpix
Storfiskeren Henning Kjeldsen blev så sent som i december sidste år kendt skyldig i en sag om omfattende snyd med fiskekvoter. Nu er kvoterne i centrum igen. Arkivfoto: Betina Garcia/Ritzau Scanpix
af ritzau

Storfiskeren Henning Kjeldsens fiskekvoter er igen centrum i en sag mod ham.

Denne gang truer Erhvervsstyrelsen med at tvangsopløse hans milliardstore moderselskab, hvis ikke han retter ind efter reglerne. Det skriver Nordjyske, der har fået aktindsigt i sagens dokumenter.

Sagen drejer sig om en markant opskrivning af den værdi, som selskabets fiskekvoter står noteret til i regnskabet for året 2020.

I slutningen af året står kvoterne noteret til at være 1,9 milliarder kroner mere værd, fordi moderselskabet - Henning Kjeldsen Holding - pludselig ændrede regnskabsprincipper. Værdien blev ændret til en dagsværdi på 2,5 milliarder kroner - altså den værdi, som selskabet ville kunne sælge dem for på markedet.

Det er som udgangspunkt ikke ulovligt, men det kræver, at der skal være et marked, hvor kvoterne regelmæssigt handles, så det bliver muligt at fastsætte en korrekt værdi.

Erhvervsstyrelsen mener imidlertid ikke, at fiskekvoter bliver handlet hyppigt nok til, at man kan fastsætte en pris. Derfor kræver styrelsen, at selskabet indsender et nyt regnskab for 2020, hvor opskrivningen ikke længere fremgår. Alternativt kan ændringen også ske i regnskabet for 2021, lyder det.

”Har virksomheden ikke efterkommet Erhvervsstyrelsens påbud og indsendt en behørig årsrapport inden udløbet af fristen (30. juni i år, red.), vil styrelsen anmode skifteretten om at tvangsopløse virksomheden,” skriver styrelsen til Henning Kjeldsen ifølge Nordjyske.

Har klaget over påbud

Kjeldsens advokat i sagen mener, at Erhvervsstyrelsen har taget udgangspunkt i en for snæver periode til at kunne vurdere, om der er tale om et regelmæssigt marked.

Styrelsen har taget udgangspunkt i 2020, hvor der blev handlet for 627 millioner kroner ifølge mediets oplysninger.

Advokaten mener derimod, at man er nødt til at se på en tiårig periode for at kunne lave vurderingen. Derfor har Henning Kjeldsen Holding nu klaget over Erhvervsstyrelsens påbud til Erhvervsankenævnet.

Så sent som i december sidste år blev storfiskeren kendt skyldig i omfattende snyd med fiskekvoter. Fiskeren fra Skagen, der regnes som en af landets rigeste fiskere, blev i den forbindelse idømt en bøde på 54 millioner kroner i en sag om kvotefusk.

Storfisker idømt millionbøde i sag om kvotefusk

Startskud: Retsopgør med storfisker tager sin begyndelse

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

EU-Kommissionen har fredag officielt kategoriseret Temu som en "meget stor online platform", der dermed skal leve op til en række strammere regler. | Foto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix

Temu kommer under skrappere EU-regler

For abonnenter