PolicyWatch

Regeringen vil have flere til at arbejde ved siden af studiet

Regeringen vil sørge for, at man kan uddanne sig senere i livet ved at give mulighed for arbejde ved siden af. Kandidatuddannelser skal indskrænkes til et år.

Den måde, vi uddanner på, er på en måde ikke fulgt med. I dag er der lidt groft sagt kun en vej igennem universitet," sagde Mette Frederiksen, da et udspil til reformer af kandidatuddannelsen blev fremlagt. | Foto: Jens Dresling

Står det til regeringen, skal langt flere studerende arbejde, mens de uddanner sig.

Det fremgår af regeringens reformudspil ”Danmark kan mere III”, som regeringen præsenterede mandag.

”Vi vil gerne gøre det nemmere at uddanne sig, mens man arbejder, og give endnu flere mulighed for at vende tilbage til uddannelse og til auditoriet,” siger Mette Frederiksen.

Det er allerede muligt at tage en erhvervskandidat, hvor de studerende arbejder mindst 25 timer om ugen, mens de studerer. Det betyder, at erhvervskandidaten kan planlægges over to eller fire år.

Men den ordning vil regeringen gerne udvide til at omfatte 4000 studerende om året. Den skal samtidig udvides til at gælde alle uddannelser.

Samlet foreslår regeringen at indføre tre nye former for kandidatuddannelser på universiteterne.

”Vi står overfor et arbejdsmarked, der forandrer sig. Nye krav, nye jobfunktioner, grøn omstilling og et velfærdssamfund, der skriger på arbejdskraft. Men den måde, vi uddanner på, er på en måde ikke fulgt med. I dag er der lidt groft sagt kun en vej igennem universitet,” siger Mette Mette Frederiksen.

Regeringen foreslår etårige kandidatuddannelser i stedet for, at de alle er toårige. Det forslag præsenterede statsministeren allerede i weekenden i flere medier.

Til gengæld skal der være flere undervisningstimer, mere vejledning og feedback.

”Det er, som om længde er blevet lig med kvalitet, mens de unges hverdag, mens de er på universitet, er blevet lidt glemt,” siger statsministeren.

Det skal gælde for hver anden kandidatuddannelse og skal frigive to milliarder kroner. Den ene milliard geninvesteres i universiteterne. Den anden går til at styrke eksempelvis velfærdsuddannelser eller erhvervsuddannelser.

Især humaniora og samfundsvidenskab skal rammes

Forslaget lægger sig op ad Reformkommissionens forslag til uddannelsesreformer, der blev fremlagt i april.

Omlægningen til de etårige kandidatuddannelser vil derfor især ske inden for humaniora og samfundsvidenskab.

Der skal fortsat være toårige kandidatuddannelser, men de skal have en større grad af specialisering.

Også Venstre foreslog i sidste uge af forkorte nogle af kandidatuddannelserne til ét år. Samtidig forslog partiet at skære et år af SU’en, så studerende kan modtage SU i fem år og som udgangspunkt kun i den periode, uddannelsen er normeret til.

Regeringen skriver i sit reformudspil, at den ikke vil ændre på SU’en.

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier