Beredskabsniveau hævet til næsthøjeste niveau efter gaslæk

Efter to lækager på gasledningen Nord Stream 1 og en lækage på Nord Stream 2 i Østersøen har Energistyrelsen hævet beredskabsniveauet til næsthøjeste niveau. Det betyder, at sektorens selskaber skal være opmærksomme på sikkerheden omkring deres anlæg.
Foto: Energinet / Lars Horn / Baghuset
Foto: Energinet / Lars Horn / Baghuset
AF RITZAU

Energistyrelsen har bedt Energinet om at hæve beredskabsniveauet for el- og gassektoren i Danmark efter flere læk på gasledninger ved Bornholm. Det oplyser styrelsen i en pressemeddelelse.

Det er Energinet, som er ansvarlig for den overordnede drift af det danske el- og gassystem.

”Brud på gasrørledninger sker yderst sjældent, og derfor ser vi grund til at hæve beredskabsniveauet som et resultat af de hændelser, vi har set i løbet af det seneste døgn. Vi ønsker at sikre grundig overvågning af Danmarks kritiske infrastruktur for at styrke forsyningssikkerheden fremadrettet,” udtaler direktør for Energistyrelsen Kristoffer Böttzauw.

Beredskabsniveauet er hævet til orange, hvilket er det næsthøjeste niveau. Det betyder, at sektorens selskaber skal være opmærksomme på sikkerheden omkring deres anlæg.

Til Ritzau fortæller Kristoffer Böttzauw, hvad det forhøjede beredskabsniveau mere præcist indebærer:

”Det består blandt andet i, at man kontrollerer den fysiske sikring af vitale bygninger og installationer. Man sikrer, at hegn er intakt, at ens overvågning virker, og at der er regelmæssigt tilsyn. Og at man begrænser adgang mest muligt.”

Kristoffer Böttzauw kan ikke sige, hvad der har forårsaget de tre lækager.

”Det er alt for tidligt at sige. Det sætter vi selvfølgelig alt ind på at få undersøgt sammen med de relevante myndigheder, herunder forsvaret og politiet,” siger han.

Tre lækager i alt

De danske myndigheder bekræfter samtidig, at der er samlet er konstateret tre lækager på gasledningerne Nord Stream 1 og Nord Stream 2.

Der er tale om to lækager på Nord Stream 1 og én lækage på Nord Stream 2.

”Myndigheder og regeringen følger situationen nøje, og vil løbende holde offentligheden orienteret,” udtaler klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S).

Lækagerne er sket henholdsvis nordøst og sydøst for Bornholm.

Meldingen kommer, efter at der er blevet observeret et fald i trykket i gasledningerne, som løber fra Rusland til Tyskland.

Danske F-16-fly blev mandag sendt på vingerne for at affotografere området, efter at danske myndigheder natten til mandag var blevet gjort opmærksom på et muligt læk. Her kunne flyene ifølge Jyllands-Posten konstatere, at ”havet boblede” på en placering sydøst for Bornholm.

To lækager på Nord Stream 1-gasledning ved Bornholm

Green Power Denmark: Endegyldigt slut med russisk gas til vinter

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

EU-Kommissionen har fredag officielt kategoriseret Temu som en "meget stor online platform", der dermed skal leve op til en række strammere regler. | Foto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix

Temu kommer under skrappere EU-regler

For abonnenter