Klimakrisen kradser: KL vil udvide oversvømmelsesdirektiv

Manglende finansiering er blevet en stopklods for kommuners planer om klimatilpasning. Derfor ønsker Kommunernes Landsforening udvidet brug af Oversvømmelsesdirektivet.
Langs Gudenåen er borgerne plaget af stigende vandstand. | Foto: Joachim Ladefoged/JPA
Langs Gudenåen er borgerne plaget af stigende vandstand. | Foto: Joachim Ladefoged/JPA

73 pct. af de danske kommuner er klar med en plan for klimatilpasning, mens 26 pct. er på vej med en plan, viser ny rundspørge fra Kommunernes Landsforening (KL).

Men manglende muligheder for at finansiere de planer stikker i kæp i hjulet for klimatilpasningen. Derfor mener Sara Røpke, der er kontorchef i Center for klima og erhverv i KL, at en øget national medfinansiering kunne kobles med øget national udpegning af, hvilke områder der er vigtigst at beskytte på samfundsniveau. Sådan lyder det i et indlæg i fagmediet Watertech.

”På den måde ville der være en direkte sammenhæng mellem national prioritering og målrettet finansiering, som sikrer, at de vigtigste indsatser gennemføres. Derfor peger vi hos KL på, at en udvidet brug af Oversvømmelsesdirektivet i dansk sammenhæng kan sikre bedre sammenhæng mellem prioritering og finansiering af klimatilpasningsindsatser,” skriver hun.

Oversvømmelsesdirektivet pålægger staten at udpege områder, hvor der er risiko for oversvømmelser af national karakter, der kan have store konsekvenser for et stort antal mennesker. I dag er 14 områder fordelt på 27 kommuner udpeget i Danmark.

Samarbejde vil forpligte storbyer til at sikre fremtidens vand

Lizette Risgaard advarer mod ulighed i klimasikring

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

EU-Kommissionen har fredag officielt kategoriseret Temu som en "meget stor online platform", der dermed skal leve op til en række strammere regler. | Foto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix

Temu kommer under skrappere EU-regler

For abonnenter