Ny millionpulje: Bedre data og digitale værktøjer skal sikre klimatilpasning

Regeringen afsætter 59,9 mio. kr. til digitale værktøjer og data, der kan hjælpe i arbejdet med at forebygge oversvømmelser og målrette klimatilpasningen over hele landet.
Vi investerer i en forbedring af vores datagrundlag, lyder meldingen fra klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen. | Foto: Jens Dresling
Vi investerer i en forbedring af vores datagrundlag, lyder meldingen fra klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen. | Foto: Jens Dresling

For at investere mest effektivt i klimatilpasning er der behov for endnu bedre data og digitale værktøjer, der kan hjælpe med at kortlægge, hvor og hvor meget der kan blive oversvømmet, og hvor store økonomiske skader der kan blive tale om. Derfor afsætter regeringen en pulje på 59,9 mio. kr. til formålet.

Det skyldes, at Danmark rammes af klimaforandringer, som vil føre til hyppigere ekstreme vejrhændelser som stormflod, skybrud, langvarig nedbør samt stigende grundvandsspejl og havniveau. Det vil påvirke hele det danske samfund, og derfor er det tid til at investere i klimatilpasning. Det er essensen i en pressemeddelelse fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet.

”Mange har allerede oplevet klimaforandringerne helt tæt på. Oversvømmede kældre og familier, der blev evakueret. I sommer så vi i Tyskland og Belgien, hvor galt det kan gå. Det skal vi undgå. Derfor investerer vi nu i en forbedring af vores datagrundlag, så vi får det bedst mulige grundlag at træffe beslutninger på,” siger klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen i pressemeddelelsen.

Derudover fremgår det af pressemeddelelsen, at en digital understøttelse af klimatilpasningsindsatsen kan sikre bedre prioritering af indsatsen i de mest udsatte områder, samt at løsningerne vil kunne klare både nuværende og fremtidige vandmængder.

Udmeldigen fra regeringen betyder, at en række tiltag vil blive sat i værk hos kommunerne og ved spildevandsselskaberne, hvor den aktive klimatilpasning finder sted. Her vil de få et ”forstærket beslutningsgrundlag til planlægning og udvikling af klimatilpasningsløsninger”, som det hedder.

”Klimatilpasning er komplekst, og derfor er det vigtigt, at vi gør det klogt. Med den her investering i data og digitale værktøjer sikrer vi et godt fundament for at træffe beslutninger om klimasikring. Samtidig understøtter initiativerne regeringens kommende nationale klimatilpasningsplan,” siger miljøminister Lea Wermelin (S).

Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet og Miljøministeriet vil i samarbejde udvikle og løbende stille de nye data og værktøjer frit til rådighed.

Partier vil have klimaet anset som ”national interesse” i Planloven

Stormrådet: Malik har betydet stormflod fire steder

Interesseorganisationer vil have fond til klimatilpasning

Skybrudstunnel får metrolignende dimensioner

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også