PolicyWatch

Mette Frederiksen: Kun arbejdsmarkedets parter skal forhandle løn

Folketinget skal ikke lovgive om, hvad forskellige faggrupper skal have i løn, lød det fra statsministeren i åbningstale.

"Som politiker kommer jeg aldrig til at foreslå, at vi her i salen skal til at lovgive om, hvad forskellige faggrupper skal have i løn," lød det blandt andet fra statsministeren i åbningstalen i Folketinget. | Foto: Mads Claus Rasmussen

Statsminister Mette Frederiksen (S) har den seneste tid skabt en forventning om lønstigninger for visse faggrupper, der arbejder med velfærd. Det kom hun også ind på i sin tale ved Folketingets åbning tirsdag.

”Som politiker kommer jeg aldrig til at foreslå, at vi her i salen skal til at lovgive om, hvad forskellige faggrupper skal have i løn. Det er kun arbejdsmarkedets parter, der kan forhandle det. Men vi kan omvendt ikke ignorere, at løn og arbejdsvilkår har en betydning,” sagde Frederiksen.

Hun tilføjede, at regeringen vil se nærmere på en helhedsplan for velfærdssamfundet.

”Den skal række 15 år ud i fremtiden. Lægge sporene for fælles reformambitioner, der styrker dansk økonomi strukturelt. Så vi bliver rigere. Helhedsplanen skal indeholde uddannelsesreformer. Økonomi. Løn- og arbejdsvilkår. Et tættere samarbejde mellem offentlige og private aktører. Mere frihed til både medarbejderne og lederne. Og vigtigst. Mere frihed til borgerne,” lød det fra Frederiksen.

Statsministeren sagde under en tv-debat på DR 4. september med de andre statsministerkandidater, Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, og De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, at ”vi skal turde tage diskussionen om løn- og arbejdsvilkår”. Mette Frederiksen tilføjede, at hun blandt andet tænkte på bedre løn- og arbejdsvilkår på landets sygehuse.

Senere i forbindelse med Socialdemokratiets kongres i Aalborg nævnte Mette Frederiksen, at sosu-assistenter skulle have mere løn under uddannelse.

I regeringens 2030-plan, som blev fremlagt i sidste uge, var der dog ikke konkret anvist penge til lønstigninger for offentligt ansatte.

Mette F. i åbningstale: Ingen lette svar på udfordringer

Mere fra PolicyWatch

Folkemødet henter ny direktør

Foreningen Folkemødet har ansat en ny direktør, der har en omfattende karriere i internationale hjælpeorganisationer bag sig - senest en direktørpost i Mellemfolkeligt Samvirke.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier