Mette Frederiksen: Kun arbejdsmarkedets parter skal forhandle løn

Folketinget skal ikke lovgive om, hvad forskellige faggrupper skal have i løn, lød det fra statsministeren i åbningstale.
"Som politiker kommer jeg aldrig til at foreslå, at vi her i salen skal til at lovgive om, hvad forskellige faggrupper skal have i løn," lød det blandt andet fra statsministeren i åbningstalen i Folketinget. | Foto: Mads Claus Rasmussen
"Som politiker kommer jeg aldrig til at foreslå, at vi her i salen skal til at lovgive om, hvad forskellige faggrupper skal have i løn," lød det blandt andet fra statsministeren i åbningstalen i Folketinget. | Foto: Mads Claus Rasmussen
af ritzau

Statsminister Mette Frederiksen (S) har den seneste tid skabt en forventning om lønstigninger for visse faggrupper, der arbejder med velfærd. Det kom hun også ind på i sin tale ved Folketingets åbning tirsdag.

”Som politiker kommer jeg aldrig til at foreslå, at vi her i salen skal til at lovgive om, hvad forskellige faggrupper skal have i løn. Det er kun arbejdsmarkedets parter, der kan forhandle det. Men vi kan omvendt ikke ignorere, at løn og arbejdsvilkår har en betydning,” sagde Frederiksen.

Hun tilføjede, at regeringen vil se nærmere på en helhedsplan for velfærdssamfundet.

”Den skal række 15 år ud i fremtiden. Lægge sporene for fælles reformambitioner, der styrker dansk økonomi strukturelt. Så vi bliver rigere. Helhedsplanen skal indeholde uddannelsesreformer. Økonomi. Løn- og arbejdsvilkår. Et tættere samarbejde mellem offentlige og private aktører. Mere frihed til både medarbejderne og lederne. Og vigtigst. Mere frihed til borgerne,” lød det fra Frederiksen.

Statsministeren sagde under en tv-debat på DR 4. september med de andre statsministerkandidater, Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, og De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, at ”vi skal turde tage diskussionen om løn- og arbejdsvilkår”. Mette Frederiksen tilføjede, at hun blandt andet tænkte på bedre løn- og arbejdsvilkår på landets sygehuse.

Senere i forbindelse med Socialdemokratiets kongres i Aalborg nævnte Mette Frederiksen, at sosu-assistenter skulle have mere løn under uddannelse.

I regeringens 2030-plan, som blev fremlagt i sidste uge, var der dog ikke konkret anvist penge til lønstigninger for offentligt ansatte.

Mette F. i åbningstale: Ingen lette svar på udfordringer

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

EU-Kommissionen har fredag officielt kategoriseret Temu som en "meget stor online platform", der dermed skal leve op til en række strammere regler. | Foto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix

Temu kommer under skrappere EU-regler

For abonnenter