Blanding af arbejdsgiver- og medarbejderorganisationer ønsker ekspertråd til at afhjælpe mangel på arbejdskraft

32 organisationer går sammen om opråb til kommende regering. Der er brug for mere arbejdskraft, men det skal være arbejdskraft med de rette kompetencer. Et råd i stil med de økonomiske vismænd skal danne vidensgrundlag, lyder ønsket.
Der er mangel på arbejdskraft på langt sigt. Men det er ikke en hvilken som helst arbejdskraft. | Foto: Jacob Ehrbahn/Politiken
Der er mangel på arbejdskraft på langt sigt. Men det er ikke en hvilken som helst arbejdskraft. | Foto: Jacob Ehrbahn/Politiken
af ritzau

Der mangler arbejdskraft, og det skal der gøres noget ved omgående. Sådan lyder opråbet fra en alliance af 32 organisationer, som repræsenterer forskellige dele af arbejdsmarkedet.

Hovedbudskabet fra dem er, at en kommende regering som en af sine første opgaver bør løse problemet med mangel på hænder.

Det oplyser tænketanken DEA, som er blandt initiativtagerne. Med i opråbet er også blandt andet 3F, Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), Dansk Metal, Bupl og Dansk Industri.

De 32 organisationer er en blanding af arbejdsgiver- og medarbejderorganisationer og repræsenterer altså arbejdsmarkedet bredt.

De drømmer også om at få nedsat et uafhængigt kompetenceråd. Det skal danne et vidensgrundlag for udviklingen af arbejdsmarkedet på længere sigt.

Mangel på arbejdskraft har nemlig været et stort diskussionsemne de senere år, hvor beskæftigelsen er vokset måned for måned og har støvsuget Danmark for ledige hænder. Det var også et centralt emne i den netop overståede valgkamp.

Organisationerne mener, at et kompetenceråd skal bestå af eksperter inden for uddannelse, arbejdsmarked og beskæftigelse og bygges op efter samme model som De Økonomiske Råd - også kendt som de økonomiske vismænd.

Medlemmerne af De Økonomiske Råd er repræsentanter for arbejdsmarkedets parter, Danmarks Nationalbank, regering og interesseorganisationer. Formandskabet består af fire uafhængige økonomer.

Behov for specifikke kompetencer

Nanna Højlund, der er næstformand i FH, forklarer, at problemet med fremtidens mangel på arbejdskraft er, at det ikke er hvilke som helst kompetencer, der er brug for.

”Vi har brug for nogle meget specifikke kompetencer. Vi skal vende diskussionen om og diskutere kompetencerne. Det skal man bruge sådan et råd til,” lyder det.

Uddannelses- og integrationschef i Danmarks Arbejdsgiverforening Jannik Bay påpeger, at det er ”helt centralt” at få de rette kompetencer til arbejdsmarkedet i fremtiden, siger han.

”Det er, fordi der er behov for at finde løsninger, og for at finde dem, så vi kan få de rette kompetencer, er der brug for et uafhængigt og analytisk vidensgrundlag,” siger han.

Der kan dog ikke siges at være helt fælles front i alliancen. Det gælder blandt andet Dansk Industri og FH, som er uenige, når det kommer til spørgsmålet om beløbsgrænsen for udenlandsk arbejdskraft.

”Det gode ved det her råd er, at vi skal forholde os til kompetencerne på arbejdsmarkedet, og det er vi jo sjældent uenige om. Vi kan jo sagtens have en diskussion om kompetencerne, selv om der er nogle andre strukturelle ting, vi er uenige om,” siger Nanna Højlund.

3F vil have ret til 12 ugers uddannelse for ledige

Undersøgelse peger på fyringer i det kommende halve år

Erhvervsorganisationer: Kommende regering kan ikke løbe fra løftet om mere arbejdskraft

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også