Karsten Hønge afleverer pladsen som politisk ordfører i SF

Med Karsten Hønges indtog i Folketingets Præsidium overgår opgaven som politisk ordfører til Signe Munk, som på det seneste har delt posten med Karsten Hønge.
Signe Munk bliver politisk ordfører i SF. | Foto: Jens Dresling
Signe Munk bliver politisk ordfører i SF. | Foto: Jens Dresling
af ritzau

Efter folketingsvalget 1. november har SF lavet rokader på en række vigtige poster i folketingsgruppen.

Siden 2017 har SF’eren Karsten Hønge været partiets politiske ordfører, men efter valget har han fået en plads i Folketingets Præsidium, og derfor får Signe Munk nu den fremtrædende rolle i folketingsgruppen. Det oplyser SF.

Signe Munk har på det seneste delt posten som politisk ordfører med Karsten Hønge, men det bliver altså hendes alene, når hun vender tilbage fra barsel i starten af det nye år. Hun har, siden hun blev valgt ind i 2019, været SF’s klima,- energi- og forsyningsordfører.

Efter valget er SF gået et mandat frem og har nu en folketingsgruppe på 15 mandater. SF er Folketingets fjerdestørste parti og har derfor også fået en plads i Folketingets Præsidium.

Præsidiet består af Folketingets formand og fire næstformænd fra de fire største partier, som ikke har formandsposten.

Karsten Hønge, som i 2014 fik øgenavnet ”Vikaren fra helvede”, da han kom i Folketinget for en sygemeldt partifælle, er tredje næstformand.

Vil gå kritisk til regeringen

SF var støtteparti til den forhenværende socialdemokratiske etpartiregering og efter at have siddet med om bordet i flere uger, meldte SF sig i starten af december ud af regeringsforhandlingerne. Partiet erklærede samtidig, at det vil være i opposition til SVM-regeringen.

”Vi har nu sat et hold, der skal gå kritisk og konstruktivt til SVM-regeringen. Vi har en stærk sammensætning af rutinerede kræfter og nysgerrige nyvalgte, der alle ser frem til at komme i gang med det politiske arbejde,” siger Karina Lorentzen, som er gruppeformand.

Kirsten Normann Andersen, som under corona-pandemien har gjort sig bemærket som partiets sundhedsordfører, er valgt som gruppenæstformand. Hun beholder også posten som sundhedsordfører sammen med en række andre ordførerskaber.

Jacob Mark, som tidligere har været gruppeformand, beholder posten som børne- og undervisningsordfører. Han vendte tidligere på året tilbage til Folketinget. Han havde haft orlov, fordi han delvist havde mistet synet. Det skyldtes en langvarig overbelastning af kroppen og sindet, skrev han i et opslag på Facebook dengang.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også