Minister: Ligestillingsudfordringer gennemsyrer samfundet

Der er ”store ligestillingsudfordringer” i Danmark, siger ny ligestillingsminister, der foretrækker debat.
Kvinder har stadig svært ved at gøre sig i toppen, .lyder det fra ligestillingsminister Marie Bjerre (V). | Foto: Jens Dresling
Kvinder har stadig svært ved at gøre sig i toppen, .lyder det fra ligestillingsminister Marie Bjerre (V). | Foto: Jens Dresling
af ritzau

Formelt set er der ”på lange stræk” ligestilling i dansk lovgivning. Men der er stadig ”store ligestillingsudfordringer” i Danmark, mener ligestillingsminister Marie Bjerre (V).

”Det er sådan set gennemsyret i vores samfund i de normer og kulturer, vi har,” siger Venstre-profilen, der i december blev udnævnt til digitaliserings- og ligestillingsminister i den nye regering.

Hvor digitalisering er nyt for Marie Bjerre, har hun tidligere markeret sig på ligestillingsområdet, og det er derfor ”super, super fedt at få lov til at beskæftige sig med”.

Hun ser ligestillingsproblematikken gå begge veje.

”Hvor kvinder har svært ved at gøre sig gældende på samme præmisser som mænd, og hvor mænd også har svært ved at gøre sig gældende på samme præmisser som kvinder. Eksempelvis har vi stadig et meget kønsopdelt arbejdsmarked, hvor omsorgsfag stadigvæk er rigtig meget kvinder. ”

Videre nævner ligestillingsministeren, at ”kvinder stadigvæk har svært ved at gøre sig gældende i toppen af samfundet”, og en ”stigende tendens til, at drenge har det rigtigt svært i skolen”.

”Der er mange kønnede udfordringer. Der kan det nogle gange være nødvendigt med noget regulering og lovgivning. Det synes jeg sådan set er meget liberalt at gå ind at understøtte, at man kan få noget mere frihed for at få nogle flere muligheder i samfundet,” siger Marie Bjerre.

Hun mener dog, at ”man skal passe på med at regulere for meget i samfundet”.

Et sted, regulering har været nødvendigt, er aftalen om øremærket barsel til mænd, mener Marie Bjerre. Her gjorde ”et stærkt kønsrollemønster”, at mænd og kvinder ikke ligestillede barslen af sig selv, mener hun.

Hvor skal du lovgive i forhold til ligestilling de næste fire år?

”Det tror jeg ikke, at jeg kan svare på. Det handler om at følge med udviklingen og skubbe på der, hvor man kan skubbe på. Jeg tror som sagt på, at man opnår mest politisk, hvor man får taget fat om normerne og kulturerne i samfundet,” siger ministeren, der mener, at debat frem for regulering er ”meget mere reel og ægte” og kalder det en ”midterposition”.

På hendes arbejdsliste er der dog flere konkrete punkter. Hun skal blandt andet ”bygge videre” på en handlingsplan mod partnervold og partnerdrab.

”Du kommer også til at se, at jeg fortsætter den LGBT+-handlingsplan, som der var, og jeg kommer også til at fokusere på, at kvinder skal have mere tryghed i nattelivet,” siger Marie Bjerre.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også