PolicyWatch

Kommissionsformand tager afstand fra britisk brexitplan

I sin store "State of the European Union"-tale prikkede kommissionsformand Jean-Claude Juncker til den britiske premierministers plan for et fremtidigt forhold mellem EU og Storbritannien.

Foto: Dave Gadd.

BRUXELLES

Briternes farvel til EU var et uundgåeligt tema, da EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, onsdag morgen holdt sin store, årlige tale, "State of the European Union".

Han benyttede lejligheden til at tage afstand fra den plan, den britiske premierminister Theresa May har fremlagt for, hvordan det fremtidige forhold skal være mellem Storbritannien og EU.

Uden at nævne planen ved navn - den er siden blevet døbt Chequers efter premierministerens residens på landet, hvor den blev vedtaget - sagde han, at den var uacceptabel.

"Hvis du forlader unionen, er du selvfølgelig ikke længere en del af vores indre marked, og bestemt ikke kun i de dele (af det indre marked, red) du vælger at være med i," sagde han.

Skal finde en løsning på grænseproblem

En central del af Chequers-planen er ellers, at briterne fremover kun vil være en del af det indre marked for varer. Dermed har de afvist at ville have fri bevægelighed for kapital, mennesker og services, hvilket ellers har været grundlæggende principper i EU.

EU's chefforhandler, Michel Barnier, har også tidligere meldt ud, at det ikke er acceptabelt for medlemslandene, at briterne kun skal være delvist med i det indre marked.

Jean-Claude Juncker gentog desuden, at der skal findes en løsning på, hvordan man håndterer grænsen mellem Irland og Nordirland som en del af udtrædelsesaftalen.

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier