EU-Kommissionen fremsætter forslag til WTO-reform

Et 17 sider langt forslag fra EU-Kommissionen skal sparke gang i debatten om, hvordan WTO kan reformeres. Organisationen har ikke været i stand til at tilpasse sig udviklingen, lyder det fra kommissionen.
Foto: Ritzau Scanpix
Foto: Ritzau Scanpix

BRUXELLES

Det er nødvendigt at reformere verdenshandelsorganisationen WTO, som i dag ikke fungerer godt nok, mener EU-Kommissionen, der tirsdag har fremsat en stribe forslag til, hvordan man konkret kan ændre på organisationen.

"På trods af dens succes har WTO ikke været i stand til at tilpasse sig i tilstrækkelig grad til den globale økonomi, som ændrer sig hurtigt," sagde handelskommissær Cecilia Malmström på et pressemøde.

Forslaget på 17 sider indeholder ideer til, hvordan WTO kan blive reformeret inden for tre områder: En opdatering af reglerne for international handel, en styrkelse af WTO's overvågningskapacitet og en løsning på de problemer, som truer WTO's system for handelstvister.

I øjeblikket blokerer USA nemlig for, at der kan blive udpeget nye dommere til at håndtere de sager, hvor WTO-medlemmer er uenige. Det betyder, at der kun er tre dommere til at håndtere sagerne, og hvis det ikke bliver løst inden december 2019, er der kun to dommere tilbage, hvilket vil betyde, at systemet bryder sammen.

Presserende behov for forandring

EU-Kommissionen er allerede i dialog med andre medlemmer af WTO om den mulige reform. I juli meldte kommissionen ud, at den havde sammensat en arbejdsgruppe med repræsentanter fra både EU og Kina om emnet, og tidligere har det også været diskuteret med USA og Japan.

Handelsministrene i G20 mødtes sidste uge i Argentina, og i en efterfølgende erklæring sagde de, at der er et "presserende behov" for at reformere WTO.

Det skyldes blandt andet, at verdenshandlen har ændret sig over de seneste år. Kina er blevet en langt større spiller, og kineserne bruger i flere tilfælde offentligt ejede virksomheder til at give statsstøtte til andre virksomheder, hvilket er svært at imødegå med de nuværende WTO-regler.

Desuden er WTO i dag skruet sådan sammen, at der skal være enighed blandt samtlige 164 lande for, at man kan ændre på reglerne, hvilket gør det stort set umulig for organisationen at følge med markedsudviklingen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også