PolicyWatch

Danske ministre udebliver stadig oftere fra EU-møder

Ministre fra Danmark er blandt de mindst flittige, når det gælder om at møde op i EU's ministerråd.

Foto: Mogens Flindt/Ritzau Scanpix

Stadig oftere melder danske ministre afbud til vigtige møder i EU.

Det viser en undersøgelse fra Tænketanken Europa, som har opgjort de danske ministres deltagelse, siden Lars Løkke Rasmussen (V) blev statsminister i 2015 og frem til august i år, skriver Berlingske.

Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) og hans forgænger Kristian Jensen (V) deltog således kun i fire ud af ti møder i det centrale råd, der tager sig af generelle anliggender i EU. 

Rådet, der kaldes GAC, forbereder blandt andet brexit- og EU-topmøder.

Ligger på 20.-plads

Sammenlignet med ministre fra andre lande er det betydeligt færre gange, at Samuelsen og Jensen er mødt op, viser undersøgelsen.

Eksempelvis er den svenske minister mødt op til 62 procent af møderne, mens den finske er mødt op i 79 procent af møderne.

Tager man alle ministermøder i EU-regi ligger dansk ministerdeltagelse på en 20.-plads ud af 28 lande.

I en kommentar til Berlingske skriver Anders Samuelsen, at det handler om prioritering.

"Prioritering er altså nøgleordet her. Jeg skal hele tiden vurdere, hvor min tilstedeværelse giver størst værdi for Danmark," skriver han. 

Eksempelvis har han valgt at prioritere formandskabet for Europarådet, hvor regeringen har prioriteret at reformere fortolkningen af konventioner.

EU-professor undrer sig

Det undrer dog EU-professor Marlene Wind fra Københavns Universitet, at udenrigsministeren melder afbud til så mange møder.

"Det er problematisk for Danmark, at man prioriterer EU-møderne så lavt," siger hun til Berlingske.

"Det ser ikke godt ud. Man burde efter den britiske afstemning have set en stigning i mødeaktiviteterne," fortsætter hun.

Tidligere udenrigsminister Martin Lidegaard fra De Radikale er helt uforstående over for det svage fremmøde fra udenrigsministeren.

Han opfordrer til, at der udnævnes en europaminister, hvis ikke udenrigsministeren har tid til at prioritere Danmarks interesser i Europa højere.

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier