EU-kommissær vil have ny skat på Facebook og Google inden jul

EU’s økonomikommissær vil have en ny digital skat på teknologigiganter som Facebook, Amazon og Google gennemført inden jul. EU skal gå forrest, siger han. 
Pierre Moscovici, EU-kommissær for økonomiske og finansielle anliggender samt beskatning og told | Foto: ritzau/AP/Michael Kappeler
Pierre Moscovici, EU-kommissær for økonomiske og finansielle anliggender samt beskatning og told | Foto: ritzau/AP/Michael Kappeler

Teknologigiganter som Facebook, Amazon og Google kan se frem til en tidlig julegave fra EU, som virksomhederne dog nok helst vil være foruden.

I hvert fald hvis det står til EU’s kommissær for økonomi- og finanspolitik samt told og beskatning Pierre Moscovici, der i et interview med BBC siger, at han vil have en ny digital skat i EU gennemført allerede inden jul.

”Vi kan lede ved eksemplets magt,” siger Pierre Moscovici til BBC og tilføjer: ”Lad os gøre det nu.”

I EU er der generel enighed om, at store techvirksomheder som Facebook, Apple, Google og Amazon betaler for lidt skat i medlemslandene. Derfor har EU-Kommissionen i marts fremlagt to lovforslag, som skal beskatte techvirksomhederne baseret på et princip om digital tilstedeværelse.

Kommissionen lægger op til at opstille tre kriterier for digital tilstedeværelse og beskatte markedsværdien af tre forskellige indtægtskilder.

Derudover har kommissionen fremlagt et midlertidigt forslag, der kun vil gælde for virksomheder, som har en global omsætning på mere end 750 mio. euro (5,6 mia. kr.) og en EU-omsætning på mere end 50 mio. euro (372 mio. kr.). Forslaget er, at de virksomheder skal betale en skat på tre pct. af den del af omsætningen, hvor brugerne spiller en stor rolle i værdiskabelsen.

Pierre Moscovici siger til BBC, at både Frankrig og Tyskland er indstillet på, at en ny digital skat skal vedtages i år. Sker det ikke, vil aftalen blive forsinket, forudser kommissæren, da 2019 vil blive præget af brexit og valgene til Europa-Parlamentet i maj. I den situation vil det næppe være sandsynligt, at få vedtaget en aftale, forudser kommissæren.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også