PolicyWatch

Theresa May tror fortsat på brexit-aftale efter kaotisk døgn

Forhandlingerne om en nødløsning for en irsk grænse må ikke ødelægge muligheden for at lande en brexit-aftale, sagde Theresa May mandag i det britiske parlament. Hun tror fortsat på en snarlig aftale med EU.

Den engelske premierminister Theresa May tror fortsat på, at det snart er muligt at nå en brexit-aftale, selv om uenigheder om den irske grænse med har kastet forhandlingerne med EU ud i en krise.

Under en briefing i det britiske parlament mandag gav Theresa May udtryk for, at parterne ikke er så langt fra hinanden, som det kan se ud til efter det seneste døgns kaotiske forløb.

Det skriver flere medier, inklusiv The Guardian og Reuters.

Mandagens briefing kommer oven på 24 timer med forvirring om forhandlingerne forud for et afgørende EU-topmøde onsdag.

Søndag begyndte rygter at sive ud af fra forhandlingslokalerne, og sidst på eftermiddagen forlød det, at der skulle være en aftale på plads. Senere samme aften var fortællingen så i stedet, at forhandlingerne var brudt sammen.

Det er uenigheden om en nødløsning for den irske grænse, som skaber problemer. Både Storbritannien og EU ønsker at undgå en hård grænse mellem Irland og Nordirland. Der er også enighed om, at det er nødvendigt med en nødløsning, hvis Storbritannien forlader EU, uden at der lavet en handelsaftale, som regulerer strømmen af varer og arbejdskraft over grænsen.

De er dog uenige, om hvordan den nødløsning skal se ud.

Vi må ikke lade den her uenighed undergrave udsigten til en god aftale og efterlade os med et "no-deal"-resultat, som ingen er interesserede i

Theresa May ifølge Reuters

Mandag gjorde Theresa May det igen klart, at hun ikke er åben over for en løsning, hvor kun Nordirland bliver under toldunionens regler i en periode for at undgå en hård grænse. Det er ellers forslaget fra EU.

"Vi forlader den Europæiske Union sammen," sagde den konservative premierminister ifølge The Guardian med henvisning til, at det er hele det forenende britiske kongerige inklusiv Nordirland, som træder af EU og ikke kun Storbritannien, som dækker over England, Wales og Skotland.

Hun ærgrede sig samtidig over, at forhandlingerne er gået i hårdknude over detaljerne i nødløsningen, når begge parter er enige om formålet, nemlig undgå en hård grænse mellem Irland og Nordirland.

"Vi må ikke lade den her uenighed undergrave udsigten til en god aftale og efterlade os med et "no-deal"-resultat, som ingen er interesserede i," sagde Theresa May ifølge Reuters onsdag.

Financial Times skriver, at EU har valgt at give Theresa May og hendes hold af forhandlere 24 timer til at sikre politisk opbakning til en aftale, inden forhandlingerne kan blive genoptaget.

Merkel: Tiden løber ud for en brexit-aftale

Nordirsk parti tror ikke på brexitaftale

Analyse: Brexit-forhandlingerne ser ud til at være gået i stå 

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

PolicyWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier