Brexit: Statsministeren ønskede sig bedre fiskeriaftale

BRUXELLES
Fiskeri var en af de vigtige, danske prioriteter under brexitforhandlingerne, men indtil videre har statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ikke fået den aftale, han ønskede sig.
Det fortalte han søndag eftermiddag, efter han og 26 andre stats- og regeringschefer godkendte aftalen mellem EU og Storbritannien om, hvilke vilkår briterne forlader EU på.
"Der er ingen grund til at lægge skjul på, at vi (...) gerne havde set en stærkere aftale, hvor adgang til britiske fiskefarvande var koblet op på hele den fremtidige, økonomiske relation," sagde statsministeren.
Kan ikke sælge i EU
EU's forhandlerteam har indgået aftalen på baggrund af et mandat fra EU's ministerråd, og i det mandat stod der netop det, Lars Løkke Rasmussen ønskede sig: At Storbritannien ikke kunne få en handelsaftale med EU efter brexit, hvis danske og andre europæiske fiskere ikke får adgang til at fiske i britiske farvande.
Det er imidlertid ikke sådan, aftalen er faldet ud. I stedet står der, at det er EU's opfattelse, at briterne ikke vil kunne sælge deres fiskeprodukter inden for EU, hvis de ikke åbner deres farvande for blandt andet danske fiskere.
Fang selv, spis selv
"Der har briterne været meget stålsatte, og indholdet i aftalen er sådan set fisk for fisk," sagde Lars Løkke Rasmussen og fortsatte:
"Sagt lidt populært, hvis de vil fange deres fisk selv, så skal de også spise deres fisk selv."
I første omgang er der dog udsigt til, at de danske fiskere kan fortsætte med at fiske i britiske farvande. En del af aftalen er, at man fastholder status quo frem til udgangen af 2020, med muligheden for at forlænge den periode, hvis man ikke er færdige med at forhandle en aftale på plads.
Derefter er fremtiden uvis, og Lars Løkke Rasmussen spår, at der bliver tale om hårde forhandlinger. Han lader dog til at mene, at EU har gode kort på hånden.
"Fiskeriet har spillet en stor, symbolsk rolle i folkeafstemningen og spiller en stor rolle i Skotland, så det bliver tunge forhandlinger, men det sker med det styrkemæssige afsæt, at vi har hele markedet, og det åbner vi kun, hvis vi får en tilfredsstillende aftale," siger han.
40 pct. fangst i britiske farvande
Esben Sverdrup-Jensen, direktør i Danmarks Pelagiske Producentorganisation, skrev i oktober et debatindlæg hos Altinget, hvor han fortalte, at danske fiskere henter omtrent 40 pct. af deres fangst i britiske farvande.
"Førstehåndsomsætning på ca. en mia. kr. er på spil for danske fiskere, og langt mere for industrien på land og de godt 16.000 jobs, der understøttes af sektoren i Danmark. Fiskeriet er nemlig helt unikt i forhold til alle andre sektorer i økonomien. Fisk kender ingen grænser, og vi fisker, der hvor fisken er, og hvor fiskeriet er mest bæredygtigt – både i forhold til økonomi og i forhold til økosystemet," skrev han.