EU vil droppe veto på skat for at bekæmpe uretfærdighed

Skattelovgivningen bliver mere demokratisk og effektiv med overgang til flertalsbeslutninger, siger kommissær.
Pierre Moscovici, EU-kommissær for økonomiske og finansielle anliggender samt beskatning og told. | Foto: ritzau/AP/Michael Kappeler
Pierre Moscovici, EU-kommissær for økonomiske og finansielle anliggender samt beskatning og told. | Foto: ritzau/AP/Michael Kappeler
AF RITZAU

EU-Kommissionen ønsker at sløjfe enstemmighed til fordel for kvalificeret flertal i spørgsmål om skat, så det bliver lettere at få gennemført reformer.

Men for en meget omdiskuteret digitalskat ønsker kommissionen først at gøre det gældende fra 2025. Det er fem år senere, end man hidtil har talt om. 

EU's finans- og skattekommissær, Pierre Moscovici, siger på et pressemøde i Strasbourg, at kommissionen ønsker overgangen til flertal indført gradvist. 

Beslutninger baseret på flertal skal sikre et "mere demokratisk" og en "mere effektiv" lovgivningsproces med hensyn til skat. 

"Jeg er helt opmærksom på, hvor følsomt dette emne er. Men det kan ikke betyde, at vi ikke kan tage diskussionen. Så lad os indlede debatten i dag," siger Moscovici.

Spørgsmålet om digitalskat, der er rettet mod it-giganter som Facebook og Google, der betaler meget lidt skat i Europa, har fyldt meget i debatten. 

Det er ikke lykkedes at samle EU's medlemslande på det område. 

Frankrig var det første land, som derfor besluttede selv at indføre en skat rettet mod it-giganterne, da franskmændene - som mange andre - finder det uretfærdigt, at it-virksomhederne næsten kan slippe for at betale skat. 

Kommissionsformand Jean-Claude Juncker løftede sløret for idéen om flertalsafgørelser i sin tale om unionens tilstand i september sidste år. Det skete med henvisning til EU-traktaten, der åbner for muligheden. 

Målet har været at vise handlekraft på områder som skatteunddragelse. Der er valg til Europa-Parlamentet i maj. 

Den danske regering støtter ikke kommissionens ønske om flertalsafgørelser på skatteområdet. Det har den danske finansminister, Kristian Jensen (V), flere gange slået fast. 

/ritzau/

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også