PolicyWatch

EU-Parlamentet godkender øremærket barsel til mænd

Mænd skal have to måneders øremærket barsel. Det stemmer et overvældende flertal torsdag for i EU-Parlamentet.

Foto: Sascha Steinach/DPA/AP/Ritzau Scanpix

Forældre skal have ret til fire måneders betalt barselsorlov - to af dem skal være øremærket mænd.

Det er den centrale del af et direktiv, som et stort flertal i EU-Parlamentet stemte for torsdag.

I januar endte forhandlinger mellem parlamentet og EU's medlemslande med en foreløbig aftale om blandt andet to måneders øremærket barsel til mænd.

Torsdag blev aftalen om de nye regler så formelt godkendt med 490 stemmer for og kun 82 imod.

Målet for direktivet er at sikre en balance mellem arbejdsliv og privatliv for EU-borgere og at modarbejde ulighed mellem mænd og kvinder på arbejdsmarkedet.

Hvis ikke faderen kan eller vil tage de to måneder, kan de ikke overtages af moren.

EU-parlamentariker Morten Helveg Petersen (R) stemte også for direktivet, som han mener, vil gøre det danske arbejdsmarked mere ligestillet kønnene imellem.

"Det er jo ikke sådan, at direktivet skyller den danske model ud med badevandet," siger han og fortsætter:

"Men vi har tydeligvis ikke været gode nok til at sørge for, at mænd tager deres del af barslen. Så jeg mener, at de nye regler er yderst relevante," siger Helveg Petersen med henvisning til, at danske mænd tager omkring ti procent af den samlede barsel.

Direktivet har været et omstridt emne på Christiansborg. 

I januar, da det blev klart, at de nye regler med al sandsynlighed ville blive en realitet, var beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) kritisk.

"Hvis faren ikke tager de to måneder, så bliver der samlet set en mindre orlovsperiode. Det er trist, fordi det betyder, at barnet så er mindre sammen med sine forældre," sagde ministeren dengang.

Han understregede, at det var en "god idé" med barsel til mænd.

Ud over de to måneder indeholder direktivet også nye regler for, at arbejdende fædre skal have ret til ti dages orlov i tiden omkring fødslen, hvor de som minimum skal betales sygedagpengesats.

Der sigtes imod, at reglerne træder i kraft i EU-landene inden for tre år.

Mere fra PolicyWatch

Midtjylland åbner hospitaler for at fastholde spin-outs

Region Midtjylland inviterer life science-virksomheder ind på regionens hospitaler for at afprøve produkter og ideer i en tidlig fase. Det sker især for at fastholde de mange spin-outs fra Aarhus Universitet, som ellers ofte etablerer sig uden for regionen.

Kollerup om konkurrencerapport: "Alarmerende læsning"

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) har selv bestilt den rapport om konkurrencen i banksektoren, som han nu kalder alarmerende læsning. Hvad der skal ske på området, har han ikke umiddelbart noget svar på, oplyser han i et skriftligt svar.

Finansforbundet afviser kritik af høje lønninger i bankverdenen

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen påpeger i ny rapport, at bankbranchen er i top, hvad angår andelen af lønnen, der ikke kan forklares med uddannelse eller erfaring. Det kan være indikation på ineffektiv konkurrence, mener styrelsen. Finansforbundet er uenig i påstanden.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier