PolicyWatch

I dag står slaget mellem EU-skepsis og proeuropæere

Både EU-positive og EU-skeptiske partier ventes at få flere mandater ved dette parlamentsvalg end i 2014.

Foto: Sascha Steinach/DPA/AP/Ritzau Scanpix

Overskrifterne forud for EU-valget, som borgere i 21 medlemslande stemmer til søndag, har ofte omhandlet den stigende nationalisme og medfølgende EU-skepsis, der har udbredt sig i mange EU-lande.

Ifølge meningsmålinger fra Europe Elects vil partier, der ønsker mindre EU eller direkte er imod det europæiske fællesskab, få i alt 193 ud af EU-Parlamentets 751 pladser.

Det vil i så fald være en stigning på 38 pladser i forhold til valget i 2014.

Formand for EU-Kommissionen, Jean Claude Juncker, mener, at den voksende EU-skepsis stammer fra partier, der udnytter og opildner borgeres vrede.

"Det er altid nemmere at mobilisere negative kræfter end at mobilisere positive kræfter," sagde Juncker til mediet CNN før valget.

EU's liberale og EU-positive gruppe, Alde, vil dog ifølge målingerne gå frem med 37 mandater i forhold til 2014 og ende på 106.

EU's seks største lande, Tyskland, Frankrig, Storbritannien, Italien, Spanien og Polen råder samlet over 421 parlamentssæder.

I disse lande ventes EU-positive partier at gå tilbage med 25 mandater i forhold til 2014, mens de EU-skeptiske vil vokse med 29.

Stigningen er især båret af Italien, hvor det indvandrerkritiske parti Lega ventes at få 25 mandater - i så fald en stigning på 20 mandater.

"Disse populister, nationalister - dumme nationalister - de er forelskede i deres egne lande," sagde Juncker onsdag.

"De kan ikke lide dem, som kommer langvejs fra. Det kan jeg godt. Vi må handle i solidaritet med dem, som er i en værre situation end os selv."

De store tabere ved valget ser ud til at blive EU's to største grupper, konservative EPP, som er Junckers gruppe, og socialdemokraterne.

Den største lussing vil ramme EPP, der står til at miste 48 mandater, men stadig vil være EU's største med 168 pladser. Den socialdemokratiske gruppe, som Jeppe Kofod (S) sidder i, ser ud til at tabe 41 mandater og ende på 146 i alt.

Parlamentet forventer at have de første officielle estimater af valgresultater parat omkring klokken 18. Stemmerne vil dog først være optalt natten til mandag.

Danske Medier har blikket rettet mod to digitale fikspunkter ved EP-valget

Christiansborg skubber EU-valget væk fra rampelyset

Flertal af EP-spidskandidater vil have bund under selskabsskatten

 

 

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier