Tidlig måling: Midterpartier kan danne stabilt flertal i Europa-Parlamentet

Det første estimat fra Europa-Parlamentet viser, at de tre store midterpartier ALDE, S&D og EPP vil kunne danne flertal. Både konservative og socialdemokraterne står dog til store tab. (opdateret)
Margrethe Vestagers europæiske parti, ALDE, kan sammen med Frans Timmermans S&D og Manfred Webers EPP formentlig skabe flertal i Europa-Parlamentet. | Foto: Aris Oikonomou / AFP/Ritzau Scanpix
Margrethe Vestagers europæiske parti, ALDE, kan sammen med Frans Timmermans S&D og Manfred Webers EPP formentlig skabe flertal i Europa-Parlamentet. | Foto: Aris Oikonomou / AFP/Ritzau Scanpix

(Opdateret 21.35 med nyt estimat for det samlede parlament. Teksten tager dog udgangspunkt i det første estimat.)

BRUXELLES

Både den konservative EPP-gruppe og den socialdemokratiske S&D-gruppe ser ud til at gå markant tilbage i det kommende Europa-Parlament.

Et tidligt estimat, som Europa-Parlamentet har lavet baseret på exit-polls og meningsmålinger før valget, viser, at EPP står til at få 173 sæder, og det er 43 mandater færre end sidste gang.

Socialdemokratiske S&D vil ifølge målingen kunne udfylde 147 sæder, hvilket er 40 sæder mindre end i det netop afsluttede parlament.

Til gengæld kan den liberale ALDE-gruppe glæde sig over fremgang, hvilket primært skyldes, at det franske Renaissance-parti, som præsident Emmanuel Macron står bag, har meldt sig ind i gruppen. ALDE står til 102 sæder, hvilket er 33 mere end sidst.

Til sammen står de tre midterpartier dog til at kunne samle et flertal i parlamentet, og skal man tro den foreløbige måling, ser det også ud til, at det bliver muligt at samle et stabilt flertal, som er positivt indstillet over for handelsaftaler.

Tidligere på ugen sagde Davide Ferrari, der er analytiker hos VoteWatch, til PolicyWatch, at han regnede med, at der også efter valget ville være flertal for den handelspolitiske dagsorden.

"Dette flertal vil bestå af de politiske grupper, som har bakket mest op om det indtil nu. Det vil sige det konservative EPP, det højreorienterede ECR og liberale ALDE generelt set, men også dele af den socialdemokratiske og socialistiske S&D-gruppe," fortalte han.

EPP, ECR og ALDE står i målingen til at få 333 ud af de 376 mandater, som er et flertal i parlamentet, og dermed skal blot 43 S&D-medlemmer være positive over for handelsaftaler for, at flertallet er i hus.

 

 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også