Udenrigsminister: EU skal gå forrest i beskatning af techgiganter

Den danske regering vil arbejde for, at et forslag fra EU-Kommissionen om at pålægge techgiganter en særskat på tre procent af omsætningen bliver taget op igen, siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S).
Foto: Gregers Tycho / Ritzau / Ritzau Scanpix
Foto: Gregers Tycho / Ritzau / Ritzau Scanpix

Udfordringen med at få techgiganter som Google og Facebook til at betale skat i EU-landene bør løses med en fælles model for hele unionen. Sådan lyder det fra udenrigsminister Jeppe Kofod (S) i dagens udgave af Politiken.

Ifølge udenrigsministeren vil den nye danske regering arbejde for, at EU-Kommissionen genoptager et forslag, som tidligere på året blev droppet efter modstand fra Danmark og en lille håndfuld andre lande. Forslaget gik ud på at pålægge de digitale giganter en midlertidig særskat på tre pct. af omsætningen, indtil en global løsning for beskatningen var på plads.

"I dag har vi et system, hvor techgiganterne har enorme fordele, som almindelige virksomheder ikke har. Der skabes masser af værdi i europæernes interaktion med dem – beskatningen af den værdi er ikke effektiv i dag. Vi skal finde en model, der kan tage højde for det, for så kan vi presse på for en global løsning. Derfor tror jeg også på, at når EU går forrest, får vi også hurtigere en global løsning", siger Jeppe Kofod til Politiken.

Han afviser ikke, at Danmark kan ende med, som eksempelvis Frankrig, at gå solo og indføre særskatten på nationalt plan. Men plan A hedder en fælles EU-løsning. Det er ifølge Jeppe Kofod ikke en holdbar løsning, hvis EU som indre marked har 27 forskellige modeller for beskatning – for "så har du 27 forskellige muligheder for at spekulere i huller igen."

Danmark med daværende finansminister Kristian Jensen (V) i spidsen satte sig i begyndelsen af året i vejen for indførelsen af en særksat på EU-plan, fordi den tidligere regering foretrak en global løsning i regi af OECD. OECD har 36 medlemslande, som udover en lang række europæiske lande tæller USA, Japan, Canada og Australien.

Denne artikel er leveret af PolicyWatchs søstersite, MediaWatch.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også