Ministre flygter fra Boris Johnsons brexitkurs

Flere britiske ministre har meldt deres afgang med udsigt til Boris Johnson som premierminister.
Foto: Peter Nicholls / Reuters / Ritzau Scanpix
Foto: Peter Nicholls / Reuters / Ritzau Scanpix
AF RITZAU

Tidligere udenrigsminister og London-borgmester Boris Johnson er favorit til at overtage posten som konservativ partileder og dermed blive premierminister i Storbritannien efter Theresa May.

Udsigten til Boris Johnson som regeringsleder og hans konfronterende politik over for EU - som Storbritannien arbejder på at forlade - har fået flere ministre til at melde deres afgang. 

Senest har Alan Duncan, der under Udenrigsministeriet er minister for Europa og Amerika, trukket sig. Tidligere har både finansminister Philip Hammond og justitsminister David Gauke meddelt, at de trækker sig, hvis Boris Johnson bliver premierminister.

"Hvis Boris Johnson bliver premierminister, forstår jeg, at en betingelse for at være del af hans regering, er, at man skal støtte et farvel til EU uden en aftale."

"Det er ikke noget, jeg nogensinde ville kunne," sagde Philip Hammond søndag til BBC.

Kulturminister har også trukket sig

Kulturminister Margot James trak sig i sidste uge med udsigt til Boris Johnson som premierminister. Avisen The Telegraphs politiske redaktør forventer, at op til 12 ministre vil trække sig.

Johnson har lovet, at hvis han bliver valgt, forlader briterne EU senest 31. oktober. Han lover også, at det vil blive et ukompliceret brexit.

Men hvordan det skal gå til, er stadig uklart.

"Relativt snart efter, at han er blevet valgt, vil hans standpunkt kollidere med den politiske virkelighed," siger lektor og docent i statskundskab ved Södertörns højskole Nicholas Aylott til nyhedsbureauet TT.

"Og det er meget svært at vide, hvad han så har af planer."

Både Johnson og hans modkandidat til posten som partileder, udenrigsminister Jeremy Hunt, har haft svært ved at forklare, hvordan de vil overvinde de store udfordringer ved brexit.

Den brexitaftale, Theresa May forhandlede på plads med EU, er tre gange blevet afvist i det britiske parlament.

Både Johnson og Hunt har sagt, at de som det første vil bede EU om at genåbne forhandlingerne. Men EU-lederne har afvist, at det kan lade sig gøre.

Og et klart flertal i det britiske parlament afviser et såkaldt no deal-scenarie, som Johnson taler for. Hunt er åben for at udskyde brexit endnu en gang.

Fra oppositionens side risikerer Boris Johnson, hvis han som ventet bliver premierminister, at blive mødt af et mistillidsvotum, inden han overhovedet har fået pakket flyttekasserne ud i Downing Street 10.

Det kræver kun en håndfuld frafaldne konservative at få et flertal imod regeringen og derved udløse et nyvalg, skriver nyhedsbureauet AP.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også