Tysk finansminister udtaler støtte til dansk mærkesag om skat i EU

Danmark er blandt de lande, der presser på for åbenhed i EU om multi- nationale selskabers skattebetaling, men det har Tyskland blokeret for i tre år.
Olaf Scholz, tysk finansminister. | Foto: Martti Kainulainen/AFP/Ritzau Scanpix
Olaf Scholz, tysk finansminister. | Foto: Martti Kainulainen/AFP/Ritzau Scanpix
AF POLITIKEN, DISTRIBUERET AF RITZAU

Selv om Tyskland er det land i EU, der går glip af flest skatte-euro, når multinationale selskaber fører deres overskud ud af landet og hen til lavskattelande, så blokerer Tyskland sammen med andre lande for, at europæerne bruger et redskab, der ifølge skattehulsbekæmpere er helt afgørende: åbenhed.

Det skriver Politiken mandag.

I tre år har den tyske regering modsat sig et forslag fra EU-Kommissionen, der ønsker, at det skal offentliggøres, hvad virksomhederne betaler i skat i hvert af de lande, de opererer i.

Det er et forslag, som blandt andre Danmark støtter. At forbrugerne klart kan se, hvem der betaler skat hvor, er det bedste middel mod virksomheders aggressive skattespekulation, siger Markus Meinzer, der er leder hos organisationen Tax Justice Network i Tyskland.

"Det eneste redskab, som man kan regne med vil forhindre multinationale selskaber i at foretage overaggressiv skatteunddragelse og på stadig mere komplicerede måder omgå nye regler, er at true dem med skade på renommeet," siger Markus Meinzer til Politiken.

Problemet er stort og i høj grad europæisk. Samlet set gik Danmark i 2016 glip af 12 procent af den selskabsskat, som man potentielt kunne have kradset ind, fordi multinationale selskaber lovligt flyttede overskud ud af Danmark til beskatning i andre lande.

Det viste en analyse fra Københavns Universitet og Berkeley University, som Politiken omtalte for nylig. Det svarer til 6,9 milliarder kroner i mistede skatteindtægter i 2016. Hårdest gik det ud over Tyskland, der gik glip af 29 procent i potentiel selskabsskat – svarende til 134 milliarder kroner i mistede skatteindtægter.

Det danske socialdemokratiske medlem af EU-Parlamentet Christel Schaldemose kalder indførelse af åbenhed om skattebetalingen for "hamrende vigtig" og "en af grundstenene" til at reformere selskabsbeskatningen i Europa. Hun glæder sig over meldingen fra Olaf Scholz, fordi det øger presset på CDU.

Socialdemokraterne i EU-Parlamentet vil tage sagen op, når den nye EU-Kommission med den tyske CDU’er Ursula von der Leyen i spidsen skal i høring, siger Christel Schaldemose.

"Presset skal øges," siger socialdemokraten til Politiken.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også