Macrons EU-kandidat skuffer moralsk og må vente ude i kulden

En gammel sag om ansættelse af assistenter for EU-midler forfølger fransk kommissærkandidat.
Foto: Benjamin Cremel/AFP/Ritzau Scanpix
Foto: Benjamin Cremel/AFP/Ritzau Scanpix
AF RITZAU

Sylvie Goulard talte sin sag i tre timer. Men medlemmer af flere fagudvalg i EU-Parlamentet var alt andet end begejstrede over den franske kandidat til jobbet som EU-kommissær for det indre marked. De gav hende et gult kort. 

Det betyder, at hun ikke foreløbigt kan godkendes.

Faktisk var det kun franskmandens egen liberale gruppe, der på et efterfølgende møde åbent og direkte gav hende fuld støtte efter en høring onsdag eftermiddag. 

Det står onsdag aften klart ifølge den danske parlamentariker Christel Schaldemose (S). Hun er koordinator i udvalget for indre marked og forbrugerbeskyttelse. 

Især den socialdemokratiske gruppe, S&D, og EU-Parlamentets største gruppe, EPP, sendte en byge af kritiske spørgsmål ned over den tidligere forsvarsminister. 

De handlede især om en sag om aflønning af assistenter, som efterforskes af EU's antisvindelkontor. 

"På os virkede det til, at hun tog det lidt for let. Hun virkede til at blive irriteret over, at vi spurgte. Jeg er ikke imponeret over hende, og jeg er overrasket, for jeg troede, at hun ville være bedre, da hun generelt har et godt ry," siger Schaldemose. 

Bekymringen hos de mange parlamentarikere, som var imod Goulard, kan deles i to.

Dels er man bekymret over, at hun har en verserende sag hos EU's antisvindelkontor, hvilket potentielt kan svække EU-Kommissionen. 

Dels mener en del, at Sylvie Goulard var for svag i sine svar i forhold til den store portefølje med ansvar for alt fra indre marked og industripolitik til det digitale indre marked og forsvar. 

"Professionelt mener jeg godt, at hun kan håndtere denne portefølje. Men har hun moralen til det? Det er jeg mere usikker på. Det er derfor, at vi beder hende om at følge op på det," siger Schaldemose.

Hun understreger, at det er muligt, at socialdemokraterne kan godkende Goulard senere. Og det vil i givet fald ske via nogle svar på substantielle spørgsmål om ansvarsområderne.

Men hun skal formentlig også give løfter om, at hun forlader sin EU-post, hvis eksempelvis antisvindelkontoret finder, at hun har begået ulovligheder. 

Allerede kort efter høringen meddelte EPP's koordinator i industriudvalget, Christian Ehler, at den konservative gruppe fandt franskmandens præstation for svag. 

Han sagde desuden, at EPP måske vil kræve yderligere en høring af kandidaten. 

Hver politisk gruppe stiller nu Goulard tre spørgsmål, som hun får fredag. Hun ventes at svare senest tirsdag i næste uge, som er høringernes sidste dag. 

Bliver der brug for en ekstra høring, er der afsat tid i EU-Parlamentets kalender 14. og 15. oktober.

Ny landbrugskommissær kan få ekstra høring i Europa-Parlamentet

Europa-Parlamentet giver grønt lys til handelskommissær 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også