PolicyWatch

Britisk parlament samlet for at stemme om valgdato

Labours Jeremy Corbyn siger i parlamentet, at hans parti støtter et valg, så befolkningen kan afgøre brexit.

Foto: Ho/AFP/Ritzau Scanpix

Den britiske økonomi er mirakuløs god i betragtning af den usikkerhed, der hersker i forbindelse med Storbritanniens farvel til EU - også kaldet brexit. 

Det siger den britiske premierminister, Boris Johnson.

Ifølge Johnson vil et nyt parlament efter et valg kunne godkende en brexitaftale og afslutte usikkerheden. 

"Aftalen er klar til at blive godkendt af et nyt parlament," siger han.

Johnson fremsatte udtalelsen ved et parlamentsmøde, hvor regeringens forslag om et valg den 12. december skal til afstemning. 

Flere partier ønsker imidlertid, at valget skal finde sted den 9. december, og dette forslag er også valgt ud til mulig debat.

Der har også været stor uenighed om, hvorvidt en valgdato skulle være den 9. eller den 12. december. Det Skotske Nationalparti (SNP) har insisteret på den 9. december, fordi partiet mener, at dette vil føre til en opløsning af parlamentet så hurtigt, at Johnson ikke vil kunne presse sin brexitaftale igennem i al hast.

Et forslag om ændringer af valgalderen kommer ikke til afstemning tirsdag.

Labour-lederen, Jeremy Corbyn, siger i parlamentet, at hans parti støtter et valg, så befolkningen får det afgørende ord i opgøret om brexit-aftalen. 

Corbyns parti havde allerede i en meddelelse inden tirsdagens parlamentsmøde givet grønt lys for udskrivelse af parlamentsvalg, som bliver det tredje i landet inden for fire år.

Ifølge Corbyn betyder udskydelsen af Storbritanniens exit fra EU indtil 31. januar, at der nu er en rum tid, hvor det muligt at afholde et valg. 

Dermed er Storbritannien på vej mod det første valg op til jul i næsten et århundrede. Det skete senest i 1923. 

Johnson, som har svoret, at briterne ville forlade EU den 31. oktober, har gentagne gange krævet et parlamentsvalg for at få afsluttet, hvad han kalder en mareridtsagtig politisk lammelse. 

En valgkamp vil midlertidigt stoppe brexitprocessen, og valgets udfald vil få betydning for, hvornår og hvordan processen genoptages.

Corbyn: Labour giver grønt lys for nyvalg i Storbritannien 

Britisk parlament afviser Johnsons valgønske for tredje gang 

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier