PolicyWatch

Energiminister træder af efter Fremskrittspartiets udvandring

Det norske parti Fremskrittspartiet kan ikke acceptere hjemtagelsen af IS-kvinde og forlader regeringen. Dermed forlader den erklærede vindmøllemodstander og energiminister, Sylvi Listhaug, ligeledes regeringen.

Foto: PR / Fremskrittspartiet

Det norske parti Fremskrittspartiet (FrP) forlader Norges regering.

Det meddeler partiets leder, Siv Jensen, på et pressemøde i kølvandet på et møde med statsminister Erna Solberg (Høyre).

Mødet med Solberg blev holdt som følge af en krise udløst af de norske myndigheders hjemtagelse af en kvinde og hendes to børn fra Syrien.

Der er tale om en 29-årig norsk-pakistansk kvinde. Hun er sigtet for at have tilknytning til to militante grupper i Syrien - herunder Islamisk Stat (IS).

Det indvandringskritiske FrP har været imod hjemtagelsen af kvinden.

"Der er samlet set ikke længere grundlag for, at FrP fortsætter i regering. Derfor har jeg i dag meddelt statsministeren, at der heller ikke er grundlag for at lægge en liste frem med krav."

"Vi har også noteret os de signaler, som de andre regeringspartier er kommet med i forhold til at komme FrP i møde," siger hun ifølge NRK.

Den norske regering består nu af Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti.

Den 29-årige norsk-pakistaner landede sent fredag aften i Norge og blev straks anholdt. Hun er mandag varetægtsfængslet i fire uger.

Farvel til nyindsat vindmøllemodstander

Dermed fik Sylvi Listhaug blot to måneder på posten som energi- og olieminister i Norge. Hun skabte en del debat ved sin indsættelse på baggrund af tidligere udtalelser, som såede tvivl om menneskeskabte klimaforandringer, samt en række kras bemærkninger om vindmøller.

"Vindmøller er noget svineri," havde hun blandt andet tidligere sagt.

Sylvi Listhaug advokerede åbenhjertet for en fortsat stor norsk olieproduktion og omtalte generelt olieindustrien i mere rosenrøde vendinger end vindindustrien.

"Jeg kommer til at være vældig olievenlig," sagde hun blandt andet efter en veloverstået juleferie til nichemediet Sysla.

Med sin korte tid på posten nåede hun dog ikke at omsætte de ord til konkret handling. Hun nåede dog at uddele en række 69 olielicenser i en ny udbudsrunde, samt at åbne Johan Sverdrup-feltet.

Sylvi Listhaug overtog posten som energi- og olieminister den 20. december, efter Fremskrittspartiet havde gennemtvunget en ministerrokade, hvor hele partiets ledelse sad på poster. Tidligere var Kjell-Børge Freiberg, ligeledes fra Fremskrittspartiet, energi- og olieminister. Han måtte dog forlade regeringen.

Det er anden gang, at Sylvi Listhaug må forlade en ministerpost efter to måneder. I januar 2018 blev hun justits- og integrationsminister. Som følge af en facebookpost, hvor hun sammenlignede Arbeiderpartiet fra oppositionen med den islamistiske al-Shabab-milits, tvang et andet regeringsparti, Kristelig Folkeparti, hende til at gå af i marts 2018.

Denne artikel er leveret af PolicyWatchs søstermedie, EnergiWatch.

Norge når mål for elbiler

Dansk lov tilbyder olieselskaber smutveje til gasafbrænding

Olieindustriens flammer forurener fire gange mere i Danmark end i Norge 

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier