EU-Kommissionen vil sikre realkreditten mod store kapitalkrav

Når EU-Kommissionen fremsætter sit forslag om nye baselkrav, lover den at tage højde for det danske realkreditsystem. (opdateret)
Valdis Dombrovskis, EU-Kommissionens viceformand med ansvar for det finansielle område, lover at have realkreditten med i tankerne, når de nye baselregler skal implementeres. | Foto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix
Valdis Dombrovskis, EU-Kommissionens viceformand med ansvar for det finansielle område, lover at have realkreditten med i tankerne, når de nye baselregler skal implementeres. | Foto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix

(Opdateret 16:00 med kommentar fra Finans Danmark)

BRUXELLES

EU-Kommissionen er i gang med at forberede sit udspil til, hvordan EU skal implementere de nye kapitalkrav for bankerne.

Før coronavirussen ramte, var det planen, at kommissionen i maj eller juni ville fremsætte sit bud på, hvordan det sidste af Basel III - eller Basel IV, som nogen kalder det - skal blive til lovgivning i EU.

I et brev til Folketinget forsikrer EU-Kommissionen nu om, at forslaget kommer til at tage højde for det særlige ved den danske banksektor, hvilket blandt andet gælder realkreditten.

"I sin nylige offentlige konsultation om implementeringen af de afsluttende Basel III-reformer i EU, har kommissionen adresseret de problemstillinger, I rejser," skriver Valdis Dombrovskis, der er viceformand med ansvar for det finansielle område i EU-Kommissionen, i brevet.

Ifølge Jakob Legård Jakobsen, der er økonomisk direktør i Finans Danmark, har kommissionen dog ikke spillet ud med konkrete løsninger på problemet.

"Vi har i Kommissionens Basel IV-konsultation adresseret relevante problemstillinger i relation til dansk realkredit, men der var som sådan ikke nogen specifikke løsninger til dansk realkredit i konsultationen," siger han.

Alligevel roser han svaret fra viceformanden.

"Det er positivt, at Dombrovskis sender et brev, hvor han anerkender, at vi har et system herhjemme, som er stabilt og solidt, og som skal tages hensyn til, når vi implementerer Basel IV. Men vi mangler at se, hvordan der bliver taget hensyn."

Brevet er et svar på en henvendelse fra Folketingets Europaudvalg, som har gjort opmærksom på, at implementeringen af de nye regler kan komme til at gøre ondt på den danske finansielle sektor.

Det helt store problem for sektoren er, at EU planlægger at indføre et såkaldt gulvkrav. I dag har de store banker og realkreditinstitutterne deres egne, individuelle metoder til at beregne deres kapitalkrav, og de modeller indeholder en konkret risikovurdering af for eksempel realkreditobligationer.

Men med gulvkravet bliver det obligatorisk, at en del af kapitalkravet skal beregnes ud fra en standardmodel, som ikke tager højde for, at dansk realkredit er en særlig størrelse i den europæiske banksektor. Mange danske pengeinstitutter kan altså se frem til et ret stort hop i sit kapitalkrav.

Derfor lover kommissionen, at den vil have den danske realkreditmodel med i baghovedet, når den designer den kommende lovgivning.

"Kommissionen er sikker på, at ved at have [det for øje] vil det være muligt at implementere de endelige Basel III-standarder i EU på en måde, som vil være til gavn for alle medlemslande," skriver Valdis Dombrovskis.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også