EU vil genstarte handelsforhandlinger med USA

Handelskommissær Phil Hogan opfordrer sin amerikanske modpart til, at man giver forhandlingerne om en handelsaftale mellem EU og USA en ny chance.
EU's handelskommissær, Phil Hogan, forsøger at sparke gang i flere forhandlinger om nye handelsaftaler - blandt andet med USA. | Foto: Yves Herman/Reuters/Ritzau Scanpix
EU's handelskommissær, Phil Hogan, forsøger at sparke gang i flere forhandlinger om nye handelsaftaler - blandt andet med USA. | Foto: Yves Herman/Reuters/Ritzau Scanpix

BRUXELLES

EU vil forsøge at genstarte forhandlingerne om en handelsaftale med USA, efter de har været lagt ned af både uenigheder om indholdet og senere coronakrisen, som har sat en stopper for mange internationale aktiviteter.

Financial Times har set et brev, som EU's handelskommissær, Phil Hogan, har sendt til Robert Lighthizer, der er den amerikanske regerings ansvarlige for forhandlinger om handelsaftaler.

I brevet skriver Phil Hogan, at han mener, der er rum for en aftale mellem de to parter, og at den også vil kunne sætte en stopper for to af de store konflikter, der i øjeblikket er på handelsområdet.

Den ene er sagen om statsstøtte til flyproducenterne Boeing og Airbus, hvor EU efter en klage fra USA er blevet dømt hos WTO for at have givet ulovlig statsstøtte til Airbus, mens unionen omvendt anklager USA for det samme med Boeing. Den sag forventes afgjort ved WTO i næste måned, skriver Financial Times.

Den anden er sagen om, at USA i 2018 besluttede sig for at indføre importtold på stål fra blandt andet EU med henvisning til national sikkerhed.

USA og EU har været i gang med forhandlinger om en handelsaftale, siden den tidligere formand for EU-Kommissionen, Jean-Claude Juncker, i sommeren 2018 besøgte den amerikanske præsident, Donald Trump.

Trump havde på det tidspunkt aflyst forhandlingerne om den tidligere handelsaftale og truet med - samt indført - flere toldstigninger på europæiske varer. Dengang blev de dog enige om at genstarte forhandlingerne.

Siden har amerikanerne krævet, at landbrugsprodukter blev en del af forhandlingerne, men det har flere af EU's medlemslande, herunder Frankrig, afvist.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også