Nord Stream 2-modstandere blander sig i russisk giftsag

Ukrainske og tyske interessenter vil bruge Nord Stream 2 til at lægge pres på Rusland efter forgiftningen af den russiske oppositionsleder Aleksej Navalnyj.
Foto: Maxim Shemetov/REUTERS / X90156
Foto: Maxim Shemetov/REUTERS / X90156

"Aggressioner imod Ukraine og Georgien, brug af kemiske våben i Storbritannien og nu forgiftning af Aleksej Navalnyj. Hvad skal der ellers til, før Nord Stream 2 bliver droppet?"

Sådan lyder det retorisk fra den statslige organisation Mission of Ukraine to the European Union, i et opslag på Twitter, som følges op med en påstand om, at gasprojektet er en politisk fælde fra Rusland og afsluttes med hashtagget #StopNordStream2.

Debatten om den omstridte gasledning mellem Rusland og Tyskland, hvoraf blot cirka 160 kilometer ud af 1.220 mangler at blive bygget, er på ny blusset op.

Det skyldes, at den tyske regering onsdag kunne oplyse, at der var fundet spor af nervegiften Novichok i kroppen på den russiske politiske aktivist Aleksej Navalnyj.

Den tyske forbundskansler, Angela Merkel, tøvede ikke med at kalde giftangrebet for et "mordforsøg", og i samme ombæring slog hun fast, at russerne skal besvare en stribe alvorlige spørgsmål i kølvandet på giftfundet.

Øget pres på Angela Merkel

Situationen har sat forbundskansleren i en penibel situation, idet Tyskland samarbejder med Rusland om færdiggørelsen af gasforbindelsen Nord Stream 2.

I hvert fald mener oppositionspartiet i Tyskland De Grønne, at kansleren er nødt til at bruge Nord Stream 2 for at presse russerne til at give de nødvendige svar.

"Nord Stream 2 er ikke længere noget, som vi kan samarbejde med russerne om," udtaler Katrin Göring-Eckardt, formand for De Grønne, ifølge britiske The Guardian.

Den tyske avis Bild har ligeledes på lederplan taget afstand fra Tysklands opbakning til gasprojektet.

Tilmed sagde Angela Merkels egen partikollega Norbert Röttgen, formand for Forbundsdagens udenrigskomite, onsdag til tyske medier, at EU-landene bliver nødt til at gå sammen om at stoppe Nord Stream 2.

Ruslands regering har torsdag afvist at have noget at gøre med forgiftningen af oppositionslederen Aleksej Navalnyj.

På grund af en stribe amerikanske sanktioner, som rammer alle de selskaber, der arbejder på at etablere Nord Stream 2-ledningen, har byggearbejdet omkring forbindelsen været sat i stå siden december.

 

EU fordømmer USA's sanktionspolitik 

Styrelse giver grønt lys til afslutning af Nord Stream

Den russiske gasledning Nord Stream får nej fra EU-Domstolen 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også