Ugen i EU: Topmøde og Brexit - igen igen

Det topmøde mellem EU’s stats- og regeringsledere, der skulle have fundet sted i sidste uge, står nu til at ske torsdag og fredag i denne uge i stedet. Og så  er vi nået til niende omgang af forhandlingerne om et fremtidigt forhold mellem EU og Storbritannien.
Vi har set det adskillige gange før - og det kommer til at ske igen fredag: EU's chefforhandler for det fremtidige forhold med Storbritannien, Michel Barnier, løfter pegefingeren over for briterne. | Foto: Yves Herman/Reuters/Ritzau Scanpix
Vi har set det adskillige gange før - og det kommer til at ske igen fredag: EU's chefforhandler for det fremtidige forhold med Storbritannien, Michel Barnier, løfter pegefingeren over for briterne. | Foto: Yves Herman/Reuters/Ritzau Scanpix

BRUXELLES

Nogle gange føles det som om, man er fanget i en tidssløjfe, når man skal skrive ”Ugen i EU”.

I denne uge er den største begivenhed nemlig det ekstraordinære topmøde, der finder sted mellem EU’s stats- og regeringsledere torsdag og fredag.

Ligesom præcis det samme var tilfældet mandag i sidste uge.

Men fordi Det Europæiske Råds formand, Charles Michel, havde været lidt for tæt på en sikkerhedsvagt, der fik konstateret corona, blev mødet skubbet en uge. Derfor er vi der nu igen.

Det er altid godt at være forsigtig, og det havde selvfølgelig ikke set godt ud, hvis flere regeringschefer var rejst smittede hjem samtidig med, at de er efter deres befolkninger for at de skal overholde coronarestriktioner.

Man kan dog ikke lade være med at sidde tilbage med en lille undren over, hvorfor den tyske kansler Angela Merkel, en af Europas mest erfarne statsledere, som i øjeblikket sidder for bordenden i EU, fordi Tyskland har EU-formandskabet, ikke bare kunnet have ledet mødet i stedet for Michel.

Men lad det nu ligge.

Stats- og regeringscheferne skal stadig snakke forhold til Kina og Tyrkiet, hvilket sker torsdag. Fredag er der mere konkret erhvervspolitiske emner på dagsordenen som en drøftelse af, hvordan EU kan vende tilbage til et fuldt fungerende indre marked så hurtigt som muligt oven på coronakrisen, hvad der kan gøres for at gøre EU’s industrier mere autonome og konkurrencedygtige på verdensplan og hvordan den digitale omstilling kan fremskyndes.

Presserende budgetsnak

EU-Parlamentet og medlemslandene repræsenteret ved tyske formandskab skal også mandag - igen - forsøge at komme til enighed om det budget, som stats- og regeringscheferne forhandlede sig frem til i juli.

Parlamentet skal nikke ja til budgettet, og synes ikke, at for eksempel forskningsområdet har fået nok, men tålmodigheden rundt om i Europas hovedstæder er ved at slippe op med parlamentarikerne, fordi budgettet er bundet sammen med den corona-genopretningsfond, der også blve besluttet i juli, og den skal gerne snart køres i gang gennem ratificering i alle medlemslande, så man kan komme ud og låne pengene.

I Europa-Parlamentet får økonomiudvalget desuden besøg af direktøren for Den Europæiske Centralbank, Christine Lagarde, mens miljøudvalget skal diskutere CO2-reduktionsmål med ledende næstformand i EU-Kommissionen, Frans Timmermans.

Niende omgang

En anden grund til, at man indimellem kan føle sig fanget i en tidssløjfe er forhandlingerne mellem EU og Storbritannien om parternes fremtidige forhold, hvor niende runde - og den sidste der er programsat indtil videre - indledes tirsdag i denne uge i Bruxelles og varer frem til fredag

Der mødes de to chefforhandlere, Michel Barbier fra EU og David Frost fra Storbritannien for at gøre status oven på ugen. Mon ikke også det vil føles ret så deja vu-agtigt, når de to går ud og gør officiel status over fremskridtene – eller mangel på samme bagefter deres møde?

Hvis man ellers kigger på ugens erhvervspolitisk mest interessante begivenheder, så stikker EU’s transportministre via videolink hovederne sammen mandag for at diskutere en beredskabsplan for godstransportsektoren, hvis Covid 19-pandemien for alvor stikker af igen.

Tirsdag er der rådsmøde om konkurrenceevne og forskning – også via video, hvor de ansvarlige europæiske ministre skal diskutere forskningsprogrammet Horizon Europe, implementeringen af programmet, hvad man gerne ser pengene går til og hvordan man får ikke EU-medlemslande ombord i forskningssamarbejde.

Uddannelse og forskning

Onsdag holder EU-Kommissionen sit ugentlige møde, og bagefter vil EU-Kommissær Margrethe Vestager sammen med sin kollega Margaritis Schinas præsentere en handlingsplan for digital uddannelse i Europa. Vestager vil også præsentere en meddelelse fra EU-Kommissionen om fremtiden for europæisk forskning og innovation.

Onsdag og torsdag samles EU’s miljø- og klimaministre i Berlin hos det tyske EU-formandskab til uformelt møde, det vil sige et møde, hvor der ikke træffes nogen formelle beslutninger, men hvor man snakker om aktuelle problemstillinger, hvilke der må siges at være nok af på netop det område i øjeblikket. For eksempel Kommissionens mål om, at CO2-udledningen skal reduceres med 55 procent inden 2030

Ny kommissær i forhør

Torsdag og fredag er det så nok stats- og regeringslederne, der løber med det meste af opmærksomheden, når de gæster Bruxelles.

Dog vil der også være en vis fokus på Europa-Parlamentet, hvor parlamentarikerne skal grille den nyudpegede irske kommissær. Det er Mairead McGuiness, der skal være kommissær for finansielle tjenesteydelser.

Hun indtager den irske kommissærplads efter Phil Hogan, der sidst i august måtte trække sig efter han ikke havde overholdt irske coronarestriktioner.

Mairead McGuiness bytter plads med Valdis Dombrovskis, der skal være handelskommissær som Phil Hogan var. Han skal afhøres om sine visioner for jobbet i næste uge.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også