DI: EU-udspil om regulering af techgiganter er "vigtigt"

Dansk Industri håber, at udspil fra EU-Kommissionen om en reform af reglerne for techgiganter kan sikre danske virksomheder bedre betingelser i konkurrencen på nettet.
Foto: PR/DI HANDEL
Foto: PR/DI HANDEL
AF RITZAU & REDAKTIONEN

Første skridt mod strammere regler for techgiganter og andre store aktører på internettet er tirsdag aften fremlagt af EU-Kommissionens ledende næstformand Margrethe Vestager.

Dominerende techselskaber risikerer bøder i milliardkassen, hvis ikke de lever op til de nye regler, skulle de blive vedtaget.

"De to forslag tjener et formål. De skal sikre, at vi som brugere, kunder og virksomheder har adgang til et bredt udvalg af sikre produkter og tjenester på nettet. Ligesom vi har i den fysiske verden," lød det fra Vestager på et pressemøde.

"Og at virksomheder i Europa, og det kan være store som små, også online kan fungere i fri og fair konkurrence, som de kan offline."

I hjertet af udspillet er et forsøg på at tæmme og regulere såkaldte "gatekeepers" med en Digital Markets Act - lov om digitale markeder. Det er techgiganter, som eksempelvis selv skaber regler for deres platforme og fungerer som flaskehalse mellem virksomheder og forbrugere.

De kan tilbyde en markedsplatform, og på samme tid kan de konkurrere på denne platform mod andre typisk mindre virksomheder. De har en dobbelt rolle, og de har en fordel i forhold til deres kunder - virksomhederne - fordi de kontrollerer deres data. Det kunne være Amazon eller Google.

Den anden del af udspillet kaldes Digital Services Act - lov om digitale tjenesteydelser. Den opstiller mere tydelige regler for, at platforme på internettet skal fjerne ulovligt indhold, påtage sig et ansvar og tilbyde brugerne mere åbenhed om reklamer og politisk indhold.

Dansk Industri ser udspillet som vigtigt, da det vil sikre danske virksomheder bedre betingelser. Det mener branchedirektøren i DI Handel.

"Det er vigtigt for de danske virksomheder, at de kan sælge og markedsføre deres produkter og services digitalt på tværs af lande. Men konkurrencen skal være fair og på lige vilkår. Uanset om man køber eller sælger varer og tjenester digitalt eller gennem andre kanaler," siger Sidsel Dyrholm Holst.

EU-Kommissionen har længe varslet et opgør med techgiganterne og deres opførsel, som i dag i regi af EU er reguleret af primært af e-handelsdirektivet, der blev vedtaget for godt 20 år siden.

Før de nye EU-regler eventuelt kan blive realiseret, skal forordningerne først behandles i EU-Parlamentet og af medlemslandene, som hver især skal blive enige om, hvordan de mener lovgivningen skal se, hvilket godt kan medføre en del rettelser til Kommissionens forslag.

Når medlemslandene og Parlamentet så har handlet det af internt skal de to instanser med Kommissionen finde et endeligt kompromis for lovgivningen, der derfor højest sandsynligt tidligst vil kunne træde i kraft i 2024.

EU præsenterer forslag til nye regler for techgiganter

EU klar til at svinge krabasken over techgiganterne 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også