PolicyWatch

EU indfører to måneders eksportkontrol med vacciner

Eksportkontrol af vacciner iværksættes efter strid med det svensk-britiske selskab Astrazeneca.

EU's handelskommissær, Valdis Dombrovskis, siger på et pressemøde, at overvågningen af eksporten vil være "tidsbegrænset" til udgangen af marts. | Foto: JOHANNA GERON/AFP / POOL

EU-Kommissionen fortæller fredag, at den har tilsluttet sig en plan om at kontrollere eksporten af vacciner fra EU. Det gælder også i forhold til Storbritannien.

Det sættes i værk for at sikre, at der er nok forsyninger til Europas borgere.

EU's handelskommissær, Valdis Dombrovskis, siger på et pressemøde, at overvågningen af eksporten vil være "tidsbegrænset" til udgangen af marts. Og den skal kun gælde over for vacciner mod covid-19, som EU har købt og betalt for på forhånd.

Planen sættes i værk, mens EU-Kommissionen er kommet i en hård strid med den svensk-britisk medicinalvirksomhed AstraZeneca, der har meddelt, at den i første kvartal kun kan levere langt under halvdelen af de doser, der var aftalt med EU.

EU har betalt Astrazeneca flere milliarder kroner i udviklingen af vaccinen og aftalt en plan for leverancer. Den løber selskabet fra nu, mener Kommissionen, mens det stadig opretholder store leverancer til Storbritannien og USA.

"Dette er en forsikringspolice," siger EU's sundhedskommissær, Stella Kyriakides.

"Kommissionen har understreget, at dette ikke er et eksportforbud," føjer hun til.

Hun siger, donationer til FN-ordningen Covax, vacciner til fattige lande, er undtaget. Det samme gælder i forhold til et stort antal af EU's nabolande, herunder Norge, Schweiz og lande på Balkan.

EU's plan betyder, at medicinalselskaber skal anmode det EU-land, hvor vaccinen fremstilles, om godkendelse til at eksportere. Det pågældende land skal så rådføre sig med EU-Kommissionen.

Flere britiske medier raser over EU's beslutning. De siger, at Storbritannien kan miste millioner af doser vaccine på den konto.

"Eurokrater har annonceret ny kontrol med Storbritannien, som gør det muligt for dem at blokere livreddende doser i at nå Storbritannien," skriver avisen The Sun.

EU's lægemiddelagentur (EMA) anbefalede fredag, at EU-Kommissionen godkender AstraZenecas vaccine.

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier