PolicyWatch

Ugen i EU: Stille vinterferie-uge

EU-Parlamentet holder fri sammen med en stor del af staben i Bruxelles, så der sker kun lidt i Rådet og Kommissionen, hvor det er genopretningsplanen og handelspolitik, der fylder.

Sidste år var det stadig muligt at mødes fysisk til den årlige sikkerhedspolitiske konference i München, men i år afholdes kun en særlig udgave i et TV-show, mens selve konferencen skubbes til senere på året. | Foto: Andreas Gebert/Reuters/Ritzau Scanpix

BRUXELLES

På grund af vinterferien, der også rammer Belgien i denne uge, er der tale om en relativt stille uge i Bruxelles-regi.

I Europa-Parlamentet er det uge for "eksternt parlamentarisk arbejde", som frit oversat betyder ferie, og selv vaccinediskussionerne virker til at tage en time-out for en stund.

Mandag er der dog videokonference i eurogruppen, hvor finansministrene fra eurozonelandene skal drøfte den makroøkonomiske udvikling og de politiske udsigter i euroområdet.

Drøftelsen bygger på Kommissionens vinterprognose, der kom i sidste uge og de seneste oplysninger om udviklingen på sundhedsområdet, som fremlægges af Michael Ryan, administrerende direktør for sundhedskriseprogrammet i Verdenssundhedsorganisationen (WHO).

Ministrene vil også drøfte euroens internationale rolle, som er et af elementerne i hele diskussionen i diskussionen om Europas åbne strategiske autonomi.

Tirsdag følger så en videokonference mellem alle EU’s økonomi- og finansministre, hvor det er den store genopretningsfond, Next Generation EU (NGEU), på 750 mia. euro, som er på programmet. Europa-Parlamentet godkente i sidste uge genopretnings- og resiliensfaciliteten, som er det største program i NGEU, og det, der skal udbetale den direkte støtte til medlemslandene. Ministrene vil udveksle synspunkter om prioriteterne for de nationale genopretnings- og resiliensplaner, som EU-landene skal melde ind til EU-Kommissionen inden udgangen af april.

Kommissionen vil orientere ministrene om udstedelsen af SURE-obligationer i 2020 og indhøstede erfaringer. SURE er det europæiske instrument for midlertidig støtte til mindskelse af risiciene for arbejdsløshed i en nødsituation, der blev oprettet som led i EU's reaktion på covid-19-pandemien.

Formandskabet vil desuden orientere ministrene om status for ratificeringen af afgørelsen om egne indtægter, som bestemmer, hvordan EU-budgettet finansieres, og som det er nødvendigt at alle lande ratificerer, inden man kan gå ud og låne til NGEU på de finansielle markeder. Det er nemlig den afgørelse, der skal danne sikkerhed for lånet.

WTO og sikkerhedspolitik

Onsdag mødes EU-kommissærerne som altid til deres ugentlige møde. Her er det blandt andet EU’s handelspolitik, der er på dagsordenen, hvor kommissærerne diskuterer en reform af verdenshandelsorganisationen, WTO, og hvordan EU bedst spiller ind der.

Margrethe Vestager står for at fremlægge en handlingsplan for synergi mellem de civile, forsvarsmæssige og rumbaserede industrier.

Baggrunden er den konkurrence fra resten af verden, som EU’s sektorer for forsvar, rumteknologi og civil sikkerhed står over. Derfor er nødvendigt, at de udnytter de nye teknologier og innovative muligheder optimalt.

Vestagers handlingsplan skal derfor sikre størst mulig gensidig inspiration mellem disse sektorerne ved at sikre, at økonomiske tilskud via EU-programmer supplerer hinanden og at forsvarsteknologier kan bygge videre på de civile forskningsresultater.

Fredag er det EU’s undervisningsministre, der stikker hovederne sammen en tre timer på nettet.

Her går diskussionen på, hvordan man sikrer inklusion og succes for alle indenfor europæisk uddannelse. Ministrene vil desuden diskutere, hvordan covid-19 håndteres på uddannelsens-området rundt omkring i Europa.

Fredag er også dagen, hvor der afholdes en særlig udgave af den årlige sikkerhedspolitiske konference i München sted.

På grund af corona er konferencen skubbet til et senere tidspunkt i 2021. I stedet samler man fredag, hvor konferencen normalt skulle have været skudt i gang, nogle af verdens ledende beslutningstagere i en TV-udsendelse. Og her vil blandt andre, Charles Michel, formanden for Det Europæiske Råd, holde en tale om EU’s rolle i den sikkerhedspolitiske dagsorden.

Mere fra PolicyWatch

Radioudbud resulterer i 94 nye tilladelser til at drive dab-radio

Et netop afsluttet udbud af en stor mængde ledige pladser på det regionale dab-net har haft noget større tilslutning end tidligere, og i flere områder var der konkurrence om tilladelserne. "Vi har oplevet overvældende stor interesse," siger formand for Radio- og tv-nævnet.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier