PolicyWatch

Ugen i EU: Topmøder med de transatlantiske partnere

Ugens absolut vigtigste begivenhed i Bruxelles er besøget af den amerikanske præsident, Joe Biden, som er kommet til en topsikret by for både at deltage i Nato-topmøde og EU-topmøde.

Den amerikanske præsident Joe Biden ankom søndag eftermiddag til Bruxelles, hvor han sammen med andre stats- og regeringsledere sætter byen på den anden ende mandag og tirsdag. | Foto: Brendan Smialowski/AFP/Ritzau Scanpix

BRUXELLES

Søndag eftermiddag kunne vi, der bor på indflyvningsruten til Bruxelles lufthavn, iagttage de Air Force One og andre store maskiner, der fløj verdensledere til byen, som de næste par dage er topsikret.

Mandag holdes der først NATO-topmøde fulgt af et topmøde mellem den canadiske regeringschef og EU.

Samtidig mødes EU’s landbrugsministre til et uformelt landbrugsmøde i Lissabon. Her skal de blandt andet pudse de sidste detaljer af, så der forhåbentlig kan lande et kompromis om den nye landbrugsreform i slutningen af måneden, inden Portugal overdrager EU-formandskabet til Slovenien.

EU’s social- og beskæftigelsesministre mødes også i Luxembourg, hvor de skal diskutere det EU-udspil, der er fremlagt om en europæisk mindsteløn.

Topmøde, skat og EMA

Tirsdag er det så tid til topmøde mellem EU og den amerikanske præsident, Joe Biden. EU er repræsenteret ved formanden for Det Europæiske Råd, Charles Michel, og EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen.

Så må vi håbe, der er stole til alle.

På dagsordenen er frem for alt forholdet til Kina og Rusland, men også handelsrelationer mellem de to parter.

Når Biden derefter har mødt kongen og den belgiske premierminister, drager han videre til Geneve, hvor han skal have en tête-a-tête med Valdimir Putin onsdag.

Tirsdag vil EU-Parlamentet også stemme om reglerne for, hvordan multinationale selskaber indberetter deres skatteindbetalinger, så det bliver muligt at gennemskue, hvor det sker og hvordan.

Sundhedsministrene mødes i Luxembourg for, som altid fristes man til at sige, at diskutere covid-situationen, men også, hvordan Det Europæiske Lægemiddelagentur, EMA, kan styrkes i forhold til kriseberedskab i fremtiden.

Skoleret på Christiansborg

Samtidig med at Biden og Putin mødes onsdag, foregår der også en diplomatisk øvelse i EU-regi, hvor Maros Sefcovic, der har ansvaret for forholdet til Storbritannien, skal mødes online for at diskutere de problemer, Brexit har givet anledning til i regionen.

På Christiansborg mødes Europaudvalget for blandt andet at diskutere Danmarks genopretningsplan i forhold til de midler, der kommer fra EU. Det er finansministeren, der står for den del.

Derudover skal han og udenrigsminister Jeppe Kofod (S) fortælle udvalget om kommende rådsmøder. Jeppe Kofod skal også svare på, om regeringen mener, at den danske EU-repræsentation er stor nok til at varetage de danske interesser i Bruxelles.

Torsdag er det Jeppe Kofods kollega, fødevare- og landbrugsminister Rasmus Prehns (S), tur til at stå skoleret, når han møder miljø- og fødevareudvalget for at forklare om udbetalingen af landbrugsstøtte i perioden 2014 til 2019, som statsrevisorerne ikke mener, der er ført tilstrækkelig kontrol med.

I Luxembourg mødes EU’s finansministre for at diskutere det, der virker som deres evige dagsorden, nemlig Bankunionen.

Lørdag afholdes den første samling i Konferencen for Europas fremtid, som delvist afholdes virtuelt, delvist i Strasbourg, for dem, der har ønsket at tage dertil.  Deltagerne i konferencen er en blanding af EU-parlamentarikere, nationale parlamentarikere, borgere fra EU-landene, repræsentanter for de forskellige regeringer og tre EU-Kommissærer.

Mere fra PolicyWatch

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier